Hälsoguiden
Ta hand om din kropp genom livets alla faser; från mitt-i-livet-intensitet och genom övergångsålderns utmaningar. Här följer goda råd och tips att ta till för en härligare vardag.

Omtanke genom livet – tips och råd

Ta hand om din kropp genom livets alla faser; från mitt-i-livet-intensitet och genom övergångsålderns utmaningar. Här följer goda råd och tips att ta till för en härligare vardag.

Läs mer

För dig som är mellan 30–40 år

Mellan 30 och 40 händer mycket i livet; karriär, hem, barn och familj. De flesta av oss fungerar rätt bra rent kroppsligen fram till 30-årsåldern, därefter börjar de biologiska åldrandeprocesserna sakta ge symtom. Redan efter 20 börjar din muskelmassa att minska, så det är dags att på allvar börja tänka på hur du tränar och vilken näring du ger din kropp, för att fortsätta må och fungera bra i många år till. Kanske känner du att du inte återhämtar dig lika bra efter träning eller en vinkväll, som du gjorde tidigare? Det beror på att kroppen med åldern blir sämre på att återhämta sig och bryta ner alkohol. Och under småbarnsåren tar sömnen stryk, då stressnivåerna i kroppen är högre än tidigare och den egna hälsan sällan står högst på prioriteringslistan. Kom ihåg att ta hand om dig själv – inte bara barnen!

Bra energi i väskan

Livet kan vara intensivt och det är viktigt med rätt energi. Förvara nötter och torkad frukt i väskan, annars är det lätt att välja läsk och godis när energin tryter.

Hälsosamma recept
Mandlar - god källa till energi.

Träna styrka

Efter 20 tappar du muskelmassa för varje år som går; investera i styrketräning som stärker kroppen. Även yoga och pilates ger styrka – samt rörlighet och balans!

Allt för träning
Träna pilates.

För dig som är mellan 40–50 år

Mellan 40 och 50 år bor troligtvis dina barn fortfarande hemma och livet är intensivt. Men det är också nu din hormonproduktion förändras och det blir än viktigare att hitta en balans i livet. I tidig 40-årsålder är produktionen av tillväxthormoner fortfarande bra, vilket gynnar muskelmassan och vitaliteten. Det innebär att du kan bygga muskler och få resultat! Men någon gång i 40-årsåldern kommer du sakta in i förklimakteriet, och kanske förändras både du och din kropp. Den kvällsmacka som tidigare kunde passera tämligen obemärkt börjar nu sätta sig kring midjan och kroppen svarar inte lika bra när du drar ner på kaloriintaget. Det är din hormonproduktion som påverkar var och hur du lagrar fett – och din kropp är mitt uppe i en stor förändring! Därför är det nu ännu viktigare att vara snäll mot kroppen, undvika konstiga bantningsmetoder och unna den regelbunden, sund kost.

Skapa balans

Numera är det lätt att vi sitter still även på fritiden, eftersom att vi har slutat att springa efter småbarn. Försök att äta lite snålare i veckan så kan du sätta guldkant på helgen.

Hälsosamma recept
Mycket stillasittande.

Skonsam träning

Kanske har det dykt upp krämpor med åren som gör dig mindre rörlig? Testa yoga eller cykling – och komplettera med rätt träningstillbehör.

Träningstillbehör
Yoga i solnedgång.

För dig som är 50+

Ju äldre vi blir, ju nöjdare är vi. Eller? Studier visar nämligen att vi med åldern tenderar att bry oss mindre om trivialiteter och bry oss mer om njutning – kanske för att vi inte tar det för givet på samma sätt som en yngre version av oss en gång gjorde? Faktorer som under tidigare delar av livet kan ha bidragit till stress – så som höga lån, studier eller småbarnsåren – är nu färre. Tiden efter 50+ handlar generellt sett mer om självförverkligande och harmoni. En avgörande faktor är naturligtvis att vi avverkar klimakteriet, som i sig kan vara en verklig utmaning men med ökad hormonell balans och tillfredställelse som resultat. Läs gärna mer om klimakteriet och hur du kan göra övergångsåldern mer hanterlig, i vår artikel med klimakterieaktivisten Monika Björn.


Källa: She Report 2022, Aller Media

Rörliga leder

C-vitamin har betydelse för kroppens kollagenbildning, liksom broskets och benstommens normala funktion. Här hittar du kosttillskott för rörliga leder.

Tillskott leder och muskler
Leder.

Mer muskelmassa

Med åren tappar kroppen sakta sin muskelmassa vilket gör att vi känner oss mer orkeslösa. Här följer våra bästa träningstips!

Träningstips 50+
Välmående.
Life Balance Menopause

Life Balance Menopause

Life Menopause är en exklusiv produkt skapad för kvinnors hälsa och hormonbalans före, under och efter klimakteriet. Produkten består av en väl sammansatt blandning av blompollenextrakt, nattljusextrakt samt näringsämnena vitamin B6, zink och magnesium. Dessa ämnen bidrar tillsammans till ökad hormonell balans och en mer behaglig resa genom övergångsåldern.

Köp Life Balance Menopause