Hälsoguiden

Betakaroten strålande sommarhud

Den främsta nyckeln till en välmående hud i sommar är att skydda den utifrån mot solens starka strålar. Men glöm inte att du även kan stötta den inifrån. Betakaroten är ett ämne som inte bara ger huden en gyllene ton – det stärker också huden till att bli mer motståndskraftig.

BETAKAROTEN ÄR ETT pigmentämne som finns i naturen och som ger grönsaker dess röda, gula och orange färg. Den kanske mest kända källan till pigmentet är morot.

ÄMNET I SIG HAR en lätt brun ton, som när det lagras i hudens fettlager förstärker hudens bruna färg. Betakarotenet hjälper också kroppens hudceller att producera pigmentet melanin som är kroppens naturliga skydd mot solen, vilket också gör att vi får en brunare nyans i huden när vi exponeras för sol. Det är just därför vanligt att betakaroten ingår i många solprodukter för den skyddande effekten. Men man ska komma ihåg att betakaroten hjälper hudens inre skydd mot solen men ersätter inte solskyddskräm som ju skyddar mot solens farliga UV-strålar. Den skyddande effekten av betakaroten kommer gradvis och vill du komplettera din kost med tillskott, börja med lite framförhållning så att du bättre kan njuta av solvärmen tidigt på säsongen.

VISSTE DU ATT…

… betakaroten är ett förstadium till vitamin A? Om kroppen har behov av A-vitamin omvandlas betakaroten till den aktiva formen av vitamin A. Så vid sidan av betakarotens gynnsamma effekter för huden bidrar vitamin A i sin tur till att syn och slemhinnor fungerar normalt.


Naturliga källor till betakaroten:

• Morot

• Papaya

• Nypon

• Grönkål

• Persilja

Skydda huden

Skydda huden

Skydda huden mot solens skadliga UV-strålar med ekologiskt solskydd. Välj mellan solkräm, spray eller stick – SPF15, SPF30 och SPF50 – och lägg till solskydd som en del av din dagliga hudvårdsrutin. Hitta din solklara, ekologiska favorit här!

Sola säkert!