Hälsoguiden
Vitaminer och mineraler

Mineraler är viktiga för kroppen och vårt välmående. De har många uppgifter – allt från att stötta immunsystemet till att hjälpa till vid syretransporten till cellerna. Vi kan helt enkelt inte leva utan dem.

Läs mer

MINERALER ÄR SAMLINGSNAMN för en grupp näringsämnen som är mycket viktiga för oss människor men som vi inte kan tillverka själva. Våra kroppar består av cirka fyra procent mineraler och det finns ett tjugotal som är livsnödvändiga. Deras uppgifter varierar – allt från att bygga upp skelettet, brosk och tänder till att hjälpa musklerna när de arbetar eller nerverna när de skickar sina impulser. De gör även nytta vid transporten av syre i blodet och de reglerar vatten- och saltmängden samt pH-värdet i kroppen.


MAN DELAR IN mineraler i två grupper: mineraler och spårämnen. Mineraler behöver vi i större mängder och där ingår kalcium, fosfor, kalium, svavel, natrium, klor och magnesium. Spårämnen behöver vi bara i mycket små mängder. Här ingår järn, zink, selen, krom, fluor, jod, kobolt och koppar.


Vissa mineraler behövs i alla våra celler, till exempel natrium och kalium. Andra har ett mer specifikt användningsområde, som kalcium och fosfor, som bygger upp skelettet och tänderna. Några av dem ingår i kroppens olika enzymsystem till exempel järn, magnesium, selen och zink.

JUST JÄRN ÄR ett av de mer välkända mineralämnena. Det behövs för att blodet ska kunna transportera syre i kroppen. Zink är ett annat nödvändigt mineral som behövs för att kroppens sårläkning ska fungera och jod behövs för att sköldkörteln, som reglerar vår ämnesomsättning, ska

fungera normalt.


Med en varierad kost får du i dig tillräckligt av de flesta mineraler, men det kan finnas tillfällen i livet då du behöver lite extra tillskott. För kvinnor i fertil ålder, gravida och en del tonåringar är järnbrist vanligt, då kan läkare förskriva extra järntillskott.



kantarell

Personer med specialkost, som veganer, kan också behöva extra tillskott av järn, zink och kalcium.

Som med det mesta är lagom bäst även när det gäller mineralintag. För lite kan ge sjukdomssymptom, men för mycket är inte heller bra. För en del av mineralerna är marginalen mellan vad som är nyttigt och vad som är dåligt för kroppen ganska liten. Hit hör till exempel koppar, jod och selen. Risken är dock liten att få i sig för mycket via kosten men den som äter kosttillskott ska vara noga med att rekommenderad dosering inte överskrids.


Magnesium (Mg)

· Bidrar till att bibehålla normal benstomme, muskelfunktion och energiomsättning och till nervsystemets normala funktion samt att minska trötthet och utmattning.

· Bra källor: Baljväxter, bladgrönsaker, fullkornsprodukter, kött, fisk och skaldjur.

· Bristsymtom: Trötthet, trög mage, kramp i vaderna, krypningar i benen.


Zink (Zn)

· Bidrar till att bibehålla normal synförmåga, fertilitet, hår, hud, naglar, benstomme och immunsystemets normala funktion.

· Bra källor: Kött, mejeriprodukter, fullkornsprodukter, inälvsmat, musslor, ost och nötter.

· Bristsymtom: Brist på zink hos barn ger tillväxthämning och störd utveckling. Brist hos vuxna ger hudförändringar, försämrad sårläkning och försämrad aptit.


Krom (Cr)

· Bidrar till att bland annat bibehålla normala blodsockernivåer.

· Bra källor: Skaldjur, musslor, fisk, fullkornsprodukter, baljväxter, kött och nötter.

· Bristsymtom: Förmågan att tillgodogöra sig krom minskar med stigande ålder. Sötsug kan vara ett tecken på krombrist.


Selen (Se)

· Bidrar till immunsystemets och sköldkörtelns normala funktion samt att bibehålla hår och naglar. Bidrar även till att skydda cellerna mot oxidativ stress.

· Bra källor: Selen finns i nästan all mat men halterna varierar. Mest selen finns det i fisk, inälvsmat, nötter, fröer, mjölk, ost och ägg.

· Bristsymtom: Selenbrist är ovanligt. Allvarlig brist kan dock leda till hjärtmuskelförändringar och problem med sköldkörteln.


Kalcium (Ca)

· Bidrar till att bibehålla normala tänder, normal blodkoagulation, muskelfunktion samt till normal matsmältningsfunktion.

· Bra källor: Mjölkprodukter, bladgrönsaker och nötter.

· Bristsymtom: Benskörhet hos vuxna och tillväxthämning hos barn.


Järn (Fe)

· Bidrar till normal bildning av röda blodkroppar och hemoglobin, normal syrestransport i kroppen, immunsystemets normala funktion samt minskar trötthet och utmattning. Har även en roll i celldelningsprocessen.

· Bra källor: Kött, fisk, skaldjur, inälvsmat samt fullkornsprodukter, nötter, frön, torkad frukt och baljväxter.

· Bristsymtom: Anemi/blodbrist, trötthet, blekhet, nedsatt immunsystem.



Live Life #3 2021