Hälsoguiden
Mental detox med tyst retreat

Mental detox med tyst retreat

Total tystnad i 10 dagar. Ingen mobil, dator, tv eller musik. Låter det skrämmande? Tvärtom – det är en mental detox som lämnar dig stärkt och pånyttfödd. Det kallas Tyst retreat.

Läs mer

Olika grader av tystnad

Det finns olika varianter, med olika grader av tystnad. I den mest strikta får deltagarna varken prata, gestikulera eller titta på varandra under hela retreaten. Man bor tillsammans med en eller flera deltagare, äter, sover och mediterar ihop under tystnad och ledning av en lärare. Det är bara tillåtet med korta samtal med sin lärare, för att vädra tankar som kommer upp under meditationen. Det kan ingå någon form av rörelse som yoga eller qi gong, men det är inte alltid så.

Många beskriver tyst retreat som en mental och känslomässig detox, långt borta från det vardagliga livets brus. Yogaläraren Magdalena Mecweld har åkt på retreats i 15 år.


- Tyst retreat är som en nystart. Det ger ett lugn och en stilla glädje i kroppen, samtidigt som det rensar ut oklarheter och ger en djup avslappning. Beslutsångest, grubblerier och förvirring kan lätta om man lär sig att släppa taget om dem. Under en tyst retreat får man klarhet i vem man är och vad man vill. 

För en del är det som en skön semester, för andra kan det vara omvälvande och krävande att tillbringa så lång tid i tystnad.


- Men tystnad är något de allra flesta behöver i dag med allt brus av omvärld, sociala medier och stress omkring oss.


För den som är nyfiken men kanske inte redo för en hel vecka i tystnad, rekommenderar Magdalena en stadsretreat på några timmar upp till en dag.

- Man kan också starta med en stunds hemmameditation i veckan. Eller, varför inte börja med att lägga bort mobilen, stänga av tv, radio och dator där hemma under några timmar och se hur det går?