Hälsoguiden
Huden och pH-värdet

Huden och pH-värdet

Ett pH-värde i obalans är grunden till många hudproblem, från finnar till förtida rynkor. Lär dig mer om hudens pH–balans och hur ansiktsvatten bidrar till bättre hud.

Läs mer

Lika eftersträvansvärt som rätt balans i livet är det med rätt balans i huden. Men vad som på pH-skalan kallas neutralt, det vill säga pH 7, är inte det optimala värdet för huden.


Hudens naturliga pH-värde

En frisk hud har i genomsnitt ett pH-värde på 4,5-5, vilket innebär att ytan är något sur. Denna speciella egenskap håller bakterier, virus och andra mikroorganismer som inte tycker om en sur miljö borta. På överhuden finns det vi kallar för hudens syramantel, vår naturliga skyddsbarriär.

– Syramanteln består av talg, det vill säga fettsyror, och fuktbindande ämnen som hyaluronsyra, karbamid och pH-balanserande mjölksyra. Denna skyddsbarriär hjälper huden att stå emot yttre påverkan och skyddar från fuktförlust, säger Emma Bergqvist, hudterapeut och produktexpert på Weleda.


Vatten och rengöring stör pH-balansen

Att låta hudens pH-värde ligga runt 5 är alltså viktigt för att förhindra att föroreningar utifrån tränger in, samt för att skydda huden från uttorkning.

Vanligt vatten har ett pH-värde på 7. I kontakt med hudytan höjer vatten hudens naturliga pH-värde, därför kan vi känna oss torra i huden precis efter en tvätt.

Många rengöringsprodukter är dessutom basiska (pH 8-12), eftersom basiska ämnen löser fett.


Ansiktsvatten balanserar pH-värdet

Att fett och fukt försvinner vid rengöring är en del av själva poängen, men ju effektivare tvätt desto svårare för huden att återvinna balansen. Vilket kan resultera i  att huden blir mer genomtränglig och mottaglig för ämnen och retningar utifrån.

– Det är bra om man inte rubbar balansen åt det basiska hållet för ofta. Med tanke på att enbart vatten rubbar pH-balansen tycker jag att man ska ta för vana att hjälpa huden bli sur. Ansiktsvatten har lågt pH och dess främsta funktion är att återställa balansen, säger Emma.


Tecken på rubbad pH-balans

Emma Bergqvist säger att en hud som ser ut att må bra i regel också har ett bra pH-värde. Rätt pH-värde håller huden terfuktad med bibehållen elasticitet.

– Har man inga direkta åkommor och huden känns mjuk är pH-värdet i regel balanserat och bra. Är man torr i huden, om det kliar eller om man har svampig och sårig hud, kan man misstänka rubbad pH-balans. Vet man dessutom med sig att man ofta tvättar huden med starka rengöringsprodukter vill huden förmodligen ha hjälp att bli sur igen. Använd då milda tvättprodukter och vegetabilisk hudvård med naturliga surhetsreglerande ämnen, tipsar Emma.TEXT: Sophie Ekman