Hälsoguiden
Naturlig hudvård

Naturlig hudvård

Naturlig hudvård innehåller naturliga ingredienser som är så lite processade som möjligt. Ofta ekologiskt eller biodynamiskt odlade, alternativt vilda växter. Produkterna innehåller få syntetiska ingredienser – helst inga alls. Naturlig hudvård innehåller förnyelsebara råvaror och nedbrytbara ingredienser.

Läs mer

Är produkterna dessutom ekologiska innebär det att hela produktionen sker med hänsyn till miljön. De innehåller råvaror som inte har blivit besprutade med kemiska bekämpningsmedel och är förpackade i material som går att återvinna.

Det finns ännu inget regelverk som styr vilka hudvårdsprodukter som får kallas naturliga, vilket innebär att andelen naturliga ingredienser kan skilja sig mycket mellan olika så kallade naturliga produkter. Håll gärna utkik efter en certifiering. Det finns många olika certifieringar för naturlig och ekologisk hudvård, läs mer om dem nedan.


Naturlig hudvård hos Life

Life har ett brett sortiment av naturlig hudvård och en tydlig policy: De produkter vi kallar naturliga har minst 95% naturliga ingredienser.

Läs mer om ämnen som är vanligt förekommande i konventionell hudvård nedan, men som är mindre vanligt i naturlig hudvård.


Vad är SLS-tensider?

SLS-tensider är tvätteffektiva ämnen som används i rengöringsprodukter. De minskar vattnets ytspänning och löser smuts och fett. SLS finns i majoriteten av alla schampon och är en stor miljöbov eftersom naturen har svår att bryta ned ämnet. De går under beteckningen sodium laureth sulfat.


Vad är parabener?

Parabener är ett samlingsbegrepp för konserveringsmedel och har under lång tid använts i kosmetika och hygienprodukter. En särskild vetenskaplig expertgrupp inom EU har kommit fram till att de vanligaste parabenerna, methylparaben och ethylparaben är säkra att använda i kosmetika och hygienprodukter. Däremot finns en osäkerhet kring propylparaben och butylparaben och därför pågår studier av dessa parabener. Parabener går under namn som butylparaben, isobutylparaben, propylparaben, isopropylparaben och methylparaben.


Vad är mineraloljor?

Mineraloljor tillverkas ur råolja – en ändlig resurs som bryts ned mycket långsamt av naturen. Mineraloljor är vanliga i konventionella hudvårdsprodukter och går ofta under namn som petrolatum, vaselin, paraffin, propylenglykol och paraffinum liquidum.


Vad är carbomer?

Carbomer är ett ämne som används som förtjockningsmedel i hudvårdsprodukter. Carbomer är en så kallad syntetisk polymer, vilket innebär att den är framtagen ur råolja – en ändlig resurs som dessutom bryts ned mycket långsamt. Carbomer kan dessutom innehålla det giftiga ämnet bensen.


Vad är PEG-ämnen?

PEG-ämnen är petrokemiska syntetiska emulgeringsmedel, det vill säga förtjockningsmedel. De tillsätts för att ge krämer en jämn blandning och förhindra att produkter som innehåller fett och vatten skär sig. PEG, eller polyetylenglykol, utvinns ur i långa kemiska processer och är svåra att bryta ned. PEG-ämnen står ofta på innehållsförteckningen som polyethylene glycol eller PEG följt av en siffra. Ju högre PEG-tal, desto fastare konsistens.