Hälsoguiden

Guide till god maghälsa

Allt börjar med en bra magkänsla. När vi upplever motsatsen – att magen knorrar eller är i obalans – kan det påverka vår livskvalitet. Lyckligtvis finns det flera sätt att bibehålla en lugn och harmonisk mage. 


Ett normalt immunförsvar – börjar i magen? Faktum är att uppåt 80% av kroppens immunsystem sitter i anslutning till mag-tarmkanalen. En balanserad tarmflora – eller tarmbiota, som det också kallas – är därför viktigt för att vår kropp ska kunna bekämpa yttre bakterier, liksom överväxt av den inre, sämre sortens bakterier. 


Här har vi samlat artiklar och tips inom maghälsa. Du är också varmt välkommen att besöka din lokala butik för att prata maghälsa med oss. 

6 tips till

En glad, mer harmonisk mage

En mage i obalans kan kännetecknas av ett eller flera olika symtom, så som att magen är uppblåst, spänd eller oregelbunden. Orsaker till obehaget kan vara stress, dålig sömn eller en kost som inte är tillräckligt varierad. Här kan du bekanta dig med våra bästa tips till en lugn mage.

Läs mer här
7 tips till en glad, mer harmonisk mage

Bli vän med dina tarmbakterier

Tarmen är inte bara en plats för allt vi stoppar i oss, här bor även många miljarder mikroorganismer. Med hjälp av listiga nervceller och ungefär ett kilo bakterier utgör tarmen den huvudsakliga delen av vårt immunsystem. Här berättar vi mer om hur du bäst tar hand om tarmens (viktiga!) bakterier.

Läs mer här
Bli vän med dina tarmbakterier

Forskaren om

Kopplingen mellan hjärna och tarm

Ett nedstämt humör – och orolig i magen? Hög nivå av stress – och magbesvär i samband med toalettbesök? Sambandet är kanske ingen slump; forskning visar nämligen att hjärna och tarmar har ett nära samspel. Sofia Antonsson, dietist och expert på maghälsa, och Catharina Lavebratt-Holmquist, forskare och docent i medicinsk genetik vid Karolinska institutet, berättar mer.

Läs mer här
Forskaren om kopplingen mellan hjärna och tarm

Magens gaser – din livsstil påverkar

Fis, prutt, mök, fjärt, brakare; även okärt barn har många namn. Varför bildas de där besvärliga gaserna? Och varför luktar de så? Kan vi göra något åt dem? Magexperten och dietisten Sofia Antonsson visar vägen genom tarmarna.

Läs mer här
Magens gaser – din livsstil påverkar

Näringsterapeuten:

Så stöttar du matsmältningen

En balanserad mage ger dig bättre förutsättningar till ork och energi. Här ger hälsorådgivaren och näringsterapeuten Andreas Lindblom goda råd till hur du på ett enkelt sätt kan stötta matsmältningen och ge magen lite extra omtanke – från morgon till kväll.

Läs mer här
Näringsterapeuten: Så stöttar du matsmältningen

Så lugnar du en orolig mage

Nästan var fjärde svensk har återkommande problem med magen, såsom uppsvälldhet, gaser och magknip. Utöver det obehag det ger, kan det också bli ett socialt hinder. Hur uppstår dessa problem – och hur blir man av med dem? Vi visar vägen till hur du lugnar en orolig mage.

Lugna din mage
Så lugnar du en orolig mage
Chiapudding med yoghurt, hallon & cashewnötter

Fiber-frossa!

Det finns många skäl att frossa i fibrer: Fiberrik kost håller magen i gång, förebygger diabetes, bidrar till att hålla blodfettsnivåerna låga och håller dig mätt längre. Rekommenderat dagsintag för vuxna är 25–35 gram fibrer. Chiafrön är mycket rika på både fibrer och omega-3 men ladda gärna även med vita-, bruna- och sojabönor, rågknäcke, havregryn och frukt, bär och grönt.

Till receptet!