Hälsoguiden
Kokosolja

Kokosolja

Kokosoljan, som också har kallats ”naturens guld”, är ett måste i varje skafferi. Enligt de redan frälsta förespråkarna är kokosfettet bra för allt från att äta en matsked om dagen till hårinpackning och pannkaksstekning. Här kommer 10 olika sätt att använda kokosolja på.

Läs mer

Kokosoljan har ett högt näringsvärde och innehåller såväl vitaminer och mineraler, som antioxidanter och fettsyror. Men mest känd är den för dess, för oss nordbor, exotiska doft och smak. Det som gör kokosoljan så bra är att nästan hälften av kokosoljans fettsyror består av laurinsyra. Den hälsofrämjande oljan innehåller även karpylsyra, en fettsyra som även finns i bröstmjölk. Till skillnad från andra oljor är kokosolja inte flytande i rumstemperatur, utan smälter vid 25 grader.

Kallpressad kokosolja

Den bästa om man vill äta kokosolja dagligen är i en smoothie eller en matsked precis som den är. I den kallpressade – och helst ekologiska – oljan bevaras essentiella fettsyror och värmekänsliga vitaminer bäst. Vanligtvis benämns kokosoljan som ”virgin” eller ”extra virgin” när den är obehandlad, precis som en olivolja. Den ska lukta kokos och vara vitaktig i färgen.

Det finns även ekologisk doft- och smakfri kokosolja och denna lämpar sig bäst för stekning, bakning och mat som upphettas. Den doft- och smakfria oljan kan också passa i hud- och hårvård, samt som basolja för massage. Den passar även bra som basingrediens för tvål, lotions, salvor och badoljor. Man kan även använda den för att göra eget bordsmargarin.

Så använder du kokosolja

1. Som stekfett

Kokosoljan, som smälter vid 25 grader, är perfekt för stekning. Välj den doft- och smakfria varianten som tål högre värme, men se ändå upp så att du inte överhettar oljan. När du värmer oljan går temperaturen till en punkt där oljan ryker till. När den når rykpunkten börjar transfetter bildas och smak och näringsvärde försämras.

2. Som hårbalsam

Låt verka några minuter i blött hår och skölj sedan ur. Har du slitna toppar kan du använda en väldigt liten mängd direkt på torrt hår, men undvik hårbotten då håret lätt kan upplevas som fett.

3. Som hårkur

Vid slitet och torrt hår krävs en längre behandling med kokosoljan. Ta en handfull kokosolja massera in i håret. Se till att håret blir mättat med olja ända ut i topparna. Låt sitta i minst 30 minuter, och värm gärna håret med en hårfön samtidigt då värmen gör att oljan tränger in i håret bättre. Tvätta sedan håret minst två gånger för att få bort oljan. Ger ett glansigare hår.

4. Som hudkräm

Den feta kokosoljan är perfekt för vård och smörjning av torr hud, särskilt vintertid.

5. Som sminkborttagning

Smörj ansiktet med en liten klick kokosolja för att lösa upp sminket. Rengör sedan med ljummet vatten. Vid mycket smink låt oljan verka ett par minuter innan du tvättar bort den.

6. Som badolja

Lös upp ett par matskedar kokosolja i badvattnet för en babylen och återfuktad hud.

7. Som tvål

Tack vare kokosoljans antiseptiska och antibakteriella förmåga passar den även som basingrediens för tvålar.

8. Som munskölj

För en effektiv munsköljning, även kallad oljedragning: ta en matsked kokosolja och låt jobba i munnen under 10-15 min. Spotta sedan och avsluta med att borsta tänderna.

9. Som rakkräm

Kasta det syntetiskt framställda raklöddret och smörj dig med kokosolja innan rakning. Den naturliga kokosoljan kommer att lämna din hud len och mjuk.

10. För torr hårbotten

Massera in lite kokosolja i hårbotten och låt det sitta 10 minuter (eller över natten om du orkar sova med badmössa på).  Tvätta sedan håret som vanligt.


Hur mycket ska jag ta?

Rekommenderad dos är 2-5 msk kokosolja fördelat under dagen. Ät som det är eller blanda det i kall mat.

Visste du att?

Kokosolja ska förvaras i rumstemperatur och har en hållbarhet på hela tre år.