Hälsoguiden

Myter och sanningar om solskydd

Solen är hett efterlängtad – men solens värmande strålar kan göra mer skada än nytta om vi inte njuter med måtta. Här är nio myter om solning, och tips för hur du kan förbereda och skydda huden för att få den bästa – och säkraste – brännan.Huden har ett naturligt solskydd. SANT!

Är du ljus har du mindre skyddande pigment. Ju mörkare hy, desto bättre är ditt naturliga skydd. Men alla kan bränna sig. Exponera dig försiktigt för solen på våren, så utvecklar du ett visst skydd, men det är lägre än SPF 6 så även om du har fått färg så måste du smörja in dig!


Det räcker att smörja sig en gång om dagen. FALSKT!

När du badar, solar och svettas försvagas solskyddet snabbt. Även ”vattenfast” solskydd håller bara cirka 40 minuter efter ett bad. Applicera rikligt med solkräm var tredje timme – och oftare om du badar eller svettas mycket.


Du får ingen färg om du använder solkräm eller kläder. FALSKT!

Solens starka UV-strålar tar sig igenom både solkräm och kläder och mulet väder. Därför får du färg även om du använder effektivt solskydd. Mörka plagg skyddar bättre än ljusa, lösa tjocka plagg skyddar bättre än tajta. En tunn vit t-shirt har en solskyddsfaktor på cirka 10.


Förra årets solkräm fungerar inte. SANT!

Solkräm håller i ungefär ett år när du öppnat förpackningen. Öppnad solkräm som övervintrat ger därför inte utlovat skydd. Var även uppmärksam på om färg, doft eller konsistens förändras, då kan krämen vara gammal.


Du behöver inte solskydd i skuggan. FALSKT!

Upp till 90 procent av solens UV-strålning tränger igenom lätta moln och solstrålarna reflekteras via sand, vatten och snö, så du kan exponeras i lika hög grad en molnig dag. En molnig dag känner du heller inte hettan, och kanske stannar utomhus längre.


För mycket solexponering är största orsaken till hudcancer. SANT!

Att solens strålar kan orsaka hudcancer vet de allra flesta, trots detta är det många som inte skyddar sig tillräckligt och bränner sig. Upprepade solskador kan göra att cellerna i huden börjar dela sig eller växa okontrollerat i något av hudens lager. Tänk på att skydda barn extra mot solens strålning eftersom deras hud är mer känslig.


Med solkräm kan du vistas hur länge som helst i solen. FALSKT!

Solskydd gör att du bränner dig mindre, men innebär inte att du kan ligga en hel dag på stranden utan fara. En kräm med SPF 15 skyddar mot 93,3% av solens UVB-strålar, SPF 30 mot 97,6 % av dem. Att dubbla solfaktorn gör alltså minimal skillnad. Använd alltid högsta skydd!


Vid dåligt väder bränner du dig inte. FALSKT!

Ett vanligt misstag är att skippa solskydd när det är kallt och molnigt. Men det är svårare för värmen att tränga igenom molnen än UV-strålningen så skydda dig även om du inte ser solen. Låt dig heller inte luras av temperaturen! Du kan bränna dig även om det blåser och är kallt.


Alla solkrämer är lika bra. FALSKT!

Skillnaden är stor mellan olika sorters produkter. Det finns fysikaliska solfilter som stannar på hudens yta och gör att skadliga UV-strålar reflekteras bort, och kemiska filter som består av molekyler som tas upp av huden och skyddar mot UV-strålar. Se till att din solkräm skyddar mot både UVA och UVB-strålning. UVA-strålar påskyndar hudens åldrande och UVB-strålar kan leda till oregelbunden pigmentering.


SLÖSA MED SOLKRÄM!

För att vara väl skyddad på hela kroppen behövs drygt en handfull solkräm, cirka 20-40 ml. Applicera gärna dubbla lager med 20 minuters mellanrum. Glöm inte bort öronen!