Hälsoguiden
Lyckad rening

Lyckad rening

Skulle du vilja ge dig själv och din kropp en riktig nystart? Här får du tips om hur du bäst genomför en detox och hjälper kroppens egna reningssystem.

Läs mer

Skulle du vilja ge dig själv och din kropp en riktig nystart? Här får du tips om hur du bäst genomför en detox och hjälper kroppens egna reningssystem.

Hur du lever, vad du äter, hur mycket du stressar, sover och rör på dig är faktorer som påverkar ditt välmående och din livskvalitet. Aldrig tidigare har vårt tempo varit så högt, våra hem så uppkopplade, vår miljö och vår luft så förorenad eller vår mat så processad och fylld av kemiska ämnen som i dag.


Att göra en utrensning en eller ett par gånger per år är ett perfekt sätt att låta kroppen stressa ned och rensas på lagrade gifter och slaggprodukter. Kroppen rensar dagligen ut sådant som inte är bra för oss med hjälp av bland annat levern, njurarna, tarmen, huden, lungorna, lymfkörtlarna och blodet. Även om din kropp har en fantastisk förmåga att rena sig själv kan den på sikt bli överbelastad vilket kan leda till minskad energi, hormonrubbningar, hudproblem, huvudvärk osv. Därför kan det vara bra att ”grovrengöra” kroppen med en detox då och då.


Känner du igen dig?

Då skulle din kropp kunna må bättre av en reningskur.

  • Har du ofta huvudvärk?
  • Känner du dig ofta trött eller har koncentrationssvårigheter?
  • Lider du av svullen mage, gaser, diarré eller förstoppning?
  • Blir du ofta sötsugen?
  • Vätskefylld/känns huden svullen?
  • Problem med sömnen?
  • Har du problem med huden såsom akne, torr hud, rosacea eller liknande?
Lyckad Rening

Vad innebär en rening?

En rening är en mildare variant av utrensning än fasta. Till skillnad från när du fastar och inte äter fast föda, innebär en utrensning att du utesluter eller minskar vissa livsmedel och istället fokuserar på att äta mer ekologisk, näringstät och fiberrik mat som stöttar kroppens utrensningssystem. Det är vanligt att man äter mindre portioner för att ge kroppen chans att vila. En detox kan göras på flera olika sätt och bör utformas utifrån ens egen livsstil och situation samt utifrån de mål man har med reningen.

Vikt & detox produkter

Vilken effekt kan jag förvänta mig av en detox?

Det är ganska vanligt att man i början av en detox får symtom som huvudvärk, trötthet eller muskelvärk, men dessa brukar gå över efter 3–4 dagar. En god idé är att veckan innan en detox börja införa mer av det du kommer äta under detoxen (mer grönt) och långsamt avvänja kroppen från de du vill utesluta (processade livsmedel, socker, kaffe osv). På så sätt minskar du risken för att drabbas av dessa “första försämringssymtom”.  Efter bara ett par dagar in i en utrensning brukar många känna att de får mer energi och ett skarpare mentalt fokus. Många upplever förbättringar med matsmältningen och känner sig mindre sötsugna.

En detox hjälper dig dessutom att få förståelse för hur maten du äter påverkar dig och du kan även upptäcka mat som du kanske inte tål eller mår bra av. Det märks när du återinför födoämnen som du uteslutit under din detox. Fortsätt i så fall att utesluta dessa från din diet.


Så här lyckas du med din rening

Under en rening ska du bara fokusera på din kost, din sömn och ditt eget välbefinnande. Njut!


1. Välj rätt tidpunkt

Om du ska göra en utrensning välj en lugn period i livet när du mår bra och är i balans. Att börja när du är stressad över jobb eller annat kan skapa mer stress. Det kan därför vara smart att börja en fredag, så att du kan fokusera på dig själv och ditt välmående och inte behöva vara på jobbet de första tuffa dagarna.


2. Rensa skafferiet och undvik vissa livsmedel

Det är svårt att behålla fokus om kyl och skafferi är fyllda med saker som du inte får äta. En lockande kakburk framför näsan gör det lättare att fuska. Släng allt du inte ska äta och fyll istället ditt förråd med mat som är bra för din kropp. Rensa ut alla raffinerade kolhydrater, vitt mjöl (pasta, bröd etc) hel- och halvfabrikat, sötsaker, läsk, rött kött osv. Undvik alla livsmedel med kemiska konserveringsmedel och smakämnen inklusive livsmedel som innehåller giftiga ämnen (t.ex. tungmetaller, t.ex. tonfisk).


3. Skippa kaffe, tobak och alkohol

En utrensningskur får sämre effekt om du samtidigt tillför kroppen beroendeframkallande substanser i form av koffein, tobak eller alkohol. Njut istället av gott örtte.


4. Drick rikligt med vatten

Börja varje dag med ett stort glas rumstempererat eller varmt vatten, gärna med pressad citron i. Se till att dricka två till tre liter vatten utspritt under dagen. Vattnet ska helst minst ha samma temperatur som din kropp eftersom det underlättar för matsmältningen.


5. Fyll på förråden med ekologiska, näringstäta och basiska livsmedel

En rening är inte en bantningsmetod. Du ska fortfarande äta – men du ska äta rätt saker. Fyll därför på med hälsosam, lättsmält mat som ekologiska grönsaker och rotfrukter, nötter, frön och frukt (i lagom mängd p.g.a fruktsockret).


6. Ät tillräckligt med fibrer

Många äter en för fiberfattig kost, vilket bl.a. påverkar hur väl tarmsystemet fungerar. När man gör en detox behöver man få i sig mycket fibrer eftersom vi vill hjälpa kroppen avlägsna slaggprodukter via tarmen. Äter du mycket växtbaserad mat får du i dit mycket fibrer men du kan även öka fiberintaget genom att inta psylliumfröskal, chiafrön eller linfrön.


7. Prioritera sömn och återhämtning

När du sover återhämtar sig kroppen och cellerna förnyar och reparerar sig. Se till att få tillräckligt med sömn och ägna gärna tid till avkopplande aktiviteter som promenader, yoga, siming eller  massage.


8. Motionera regelbundet

Rörelse ökar cirkulationen i kroppen, ökar blodflödet och stimulerar matsmältningen. När vi svettas hjälper vi dessutom utrensningen av vattenlösliga toxiner som förs ut via huden. Att basta är ett jättebra sätt att detoxa.