Hälsoguiden
fotvård

Fotvård

Fötterna är viktiga, se till att ta hand om dem. Fila fötterna med en fotborste eller fotfil, smörj med mjukgörande fotkräm och låt skoskav läka under skavsårsplåster. Dessutom vill vi tipsa om B-vitamin för trötta fötter, och magnesium vid restless legs (pirr eller kryp i benen). Hitta det som dina fötter behöver online hos Life!

Fotvård

Fotproblem som torra hälar och hälsprickor, nagelbesvär och svullna fötter och ben är vanligare än man tror. Lyckligtvis finns det hjälp att få. Börja gärna behandlingen med att exfoliera dina fötter, det avlägsnar döda hudceller och förhårdnader, och fortsätt med mjukgörande produkter. Torra fötter mår gott av fet fotkräm, gärna med ingredienser som kokosolja och sheasmör. Upprepa den mjukgörande proceduren ofta – väl omhändertagna fötter är pigga fötter! Här finns allt du behöver för professionell fotvård hemma. 


Så får du mjukare fötter 

Receptet till mjuka fötter inkluderar fotbad, exfoliering och mjukgörande fotkräm. Fotbadet är naturligtvis inte nödvändigt varje kväll – och inte peeling heller, någon gång i veckan räcker! – men fotkrämen är viktig. Välj din kräm med omsorg, ingredienser som olivolja och myricavax är goda indikatorer på att god omvårdnad väntar. Tips! Ge gärna fötterna tid till att ta åt sig alla goda ingredienser, genom att låta dem torka innan du klär dem i strumpor eller tofflor. På så vis undviker du ovälkomna gäster som fotsvamp och vårtor (lär dig mer om fotvårtor i vår artikel!). 


Smörj rätt – för ökad blodcirkulation 

Rätt produkter och en varierad kost, med tillskott av magnesium och B-vitaminer, gör underverk för att få friska fötter. Men visste du att hur du applicerar din fotkräm också påverkar? Massera fötterna nedifrån och upp så stimulerar du blodcirkulationen rätt. Läs gärna mer i vår artikel om svullna ben och fötter


Är det skillnad på fotvård och medicinsk fotvård? 

Klassisk fotvård inkluderar fotbad, nagelklippning, justering av nagelband, filning och borttagning av förhårdnader; kort sagt de områden som verkar för fräscha fötter. Medicinsk fotvård däremot fokuserar också djupare på verkliga problemområden eller nedsatt funktion, så som kärlsjukdom, svåra förhårdnader eller nervpåverkan.