Hälsoguiden
Food Pharmacy

Historien om Food Pharmacy

När Lina Nertby Aurell och Mia Clase på kort tid miste tre närstående på grund av sjukdom väcktes intresset för vad de själva kan göra för att påverka sin hälsa. Resultatet blev Sveriges största blogg om antiinflammatorisk mat, samt debutboken med samma namn: Food Pharmacy. Nu släpper de bok två – en kokbok med mat som stärker ditt immunförsvar.

Läs mer

En gemensam nämnare för i princip alla livsstilsrelaterade sjukdomar är kronisk, eller så kallad låggradig, inflammation. På grund av dåliga matvanor går alltför många av oss i västvärlden omkring med kronisk inflammation utan att känna till det.
Den goda nyheten är att vår tarm är fylld med hundratals biljoner bakterier som, om vi matar dem rätt, utgör grunden för en stark och skyddande tarmflora enligt professor Stig Bengmark som forskat på ämnet.


– Stig öppnade våra ögon för hur maten vi äter kan stärka vårt immunförsvar. Vår tarmflora är ett av de mest effektiva vapnen mot inflammation eftersom uppåt åttio procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen, berättar Lina Nertby Aurell och Mia Clase, som i höst är aktuella med Food Pharmacy Kokboken.

Tidigare var Lina och Mia som de flesta människor, de tyckte att de levde ”ganska sunt” även om de visserligen små-åt i tid och otid.


– Jag har levt på macka, pasta, pizza – allt som är enkelt och går fort när man är trött, säger Lina ärligt.


– Jag frossade i lösgodis och glass och tänkte på socker dygnet runt, erkänner Mia.


Steg ett var att utesluta socker

Det har varit en lång resa från sockerråttor till ett hälsosammare liv. Att utesluta socker var steg ett. Numera undviker de även processad färdigmat, komjölk och hormonpimpad kyckling och gris. Den stora skillnaden mot tidigare är att i dag utgör grönsaker basfödan: frukostmackan är utbytt mot grön smoothie, snabbpizzan mot en lika snabb – men också nyttig – sallad.

För två heltidsarbetande småbarnsmammor som Mia och Lina är tid en ständig bristvara. Lösningen har blivit att laga snabbmat som soppa eller smoothie i mixern.


– Släng ner det som finns i kylen den dagen bara! Vi är två glada bohemer, vi följer inte recept, vi gör inga veckomenyer och vi storhandlar inte. Ofta står vi där som frågetecken i affären varje dag inför middagen – skillnaden är att i dag står vi främst i grönsaksdisken, säger Lina och skrattar.


Lägg till grönsaker till varje mål

I hemmaskafferiet finns alltid basvaror som potatis, gröna blad (grönkål, babyspenat), citron, ingefära, linfrö, avokado, bär och frukt. En optimal middagssmoothie gör Lina av rå jordärtskocka, selleri och sötpotatis.


– Börja lägg till en massa grönsaker till varje mål, då blir du automatiskt inte lika sugen på det där onyttiga, säger Mia. Men det är inte alltid lätt att få i barnen grönsaker.


– Ett tips är att ställa fram olika grönsaker så de kan plocka i sig innan maten. Introducera nya grönsaker men tjata inte. Min dotter älskar avokado, min son broccoli. Då får man ge dem det, säger Lina. Ett smart trick är att börja blanda i spenat och avokado i bärsmoothies.


– Om gröna smoothies är för kärva i smaken kan man ha i ett äpple, kiwi eller apelsin. Få det att smaka sött fast det innehåller en massa grönt, och prata med dem om varför det är viktigt att äta grönsaker. Min son vill till exempel bli fotbollsproffs, och då förklarar jag att det är ju viktigt att äta rätt om man ska orka spela.


Det handlar inte om förbud

Till skillnad från tidigare dieter har livet som ”näringsjägare” aldrig handlat om förbud.


– Det är vanligtvis fokus på vad man inte får äta och på att bli smal och snygg. För oss handlar det om hur man kan må bra och stärka kroppen genom att äta rätt. Se mat som näring, då kommer viktnedgången på köpet. Bästa tipset är att helt enkelt inte köpa hem sådant som är otillåtet. Då slipper du stå emot suget.


– Har du massa lockelser hemma i skåpen så krävs det en extrem karaktär för att du inte ska hitta på sjuttio ursäkter för att ta choklad. Nu tar jag frysta bär med kakao eller banan i stället, säger Mia.
Tidigare var de ofta trötta, låga och sjuka.


– Jag dippade alltid vid tretiden varje dag, då var jag tvungen att köpa choklad eller en bulle, men mitt sätt att äta nu håller blodsockret i schack, berättar Mia.

Sockersuget har lagt sig, och som en bonus har hy och hår och naglar har blivit bättre.


– Vi har gått ”från grå till glowing”, skämtar de.
– Bli näringsjägare! Med ganska små förändringar kan du nå stora hälsofördelar. Tänk på att förändringen är jobbigast i början, sedan hittar man 2–3 recept som funkar, det räcker, säger Lina och Mia.


FOOD PHARMACYS FEM TIPS TILL DIG SOM VILL FÖRÄNDRA KOSTEN


1. Planera! Se över vilka förändringar du tror att du klarar långsiktigt. Börja inte med det svåraste för då får du dåligt självförtroende och lägger ner direkt.


2. Addera! Tänk på vad du ska lägga till i stället för att utesluta – lägg till grönt till varje mål!


3. Go green! Lägg till en grön smoothie dagligen.


4. Krydda! Ös på med antiinflammatoriska örter och kryddor som färsk koriander, basilika, timjan, ingefära och gurkmeja. Godiskrydda med kanel, kardemumma och kryddnejlika.


5. Ersätt! Lära dig att ersätta onyttiga sockerbakverk mot raw food- kökets bakverk sötade med dadlar och banan.