Hälsoguiden
4 steg till välmående vinterhud

4 steg till välmående vinterhud

Kyligare temperatur och torr inomhusluft ställer nya krav på vår hudvård. Investera i några enkla rutiner för både insidan och utsidan, och njut av vacker hud genom hela vintern.

Läs mer

1. Rengör rätt

En bra hudvårdsrutin börja med en effektiv rengöring som städar bort makeup, skadliga föroreningspartiklar, överskottstalg och solskyddsfilter. Men om huden stramar efter tvätt är det ett tecken på att hudbarriären är missnöjd.

För att hudens yttersta barriär ska klara av sitt uppdrag som skyddsväktare så behöver den ha ett surt pH-värde som dåliga bakterier och andra oönskade organismer inte trivs i. En välmående skyddsbarriär ser också till att viktiga ämnen, som fukt, hålls kvar i huden. Många löddrande rengöringar innehåller uttorkande sulfater och har ett för högt pH-värde som rubbar hudens balans. Satsa på en snäll olja, rengöringsmjölk eller gelrengöring utan sulfater.


2. Addera antioxidanter

Efter solen är luftföroreningar hudens värsta fiende. När föroreningsmolekyler slinker ner i huden bildas fria radikaler som stressar hudcellen, vilket bidrar till att accelerera ålderstecken som pigmenteringar, rynkor, förlorad lyster och försämrad elasticitet. Den stressade huden blir också känsligare och mer reaktiv.

På vintern ökar koncentrationen av luftföroreningar nära marken. Bilar som står på tomgång och vägslitande dubbdäck i kombination med att varm luft bildar ett osynligt lock över den kalla luften närmast marken, så kallad inversion, gör att vi behöver skydda huden utifrån med antioxidanter. Addera ett serum med skyddande ingredienser som vitamin C, vitamin E och ferulsyra varje morgon.


3. Frossa i fettsyror

Växtvärldens oljor är fyllda av hudvårdande näring och essentiella fettsyror som stärker hudbarriären, bidrar till välmående cellmembran och säkerställer att huden seglar genom vinterkylan utan att protestera. Ju kallare det är, desto viktigare är det att bädda in huden i skyddande fetter.

Vår hud producerar naturliga oljor, men produktionen avtar med åren och vi märker lättare hur huden blir uttorkad. Eftersom de stora oljemolekylerna inte når särskilt långt ner i huden så bör du alltid grunda med ett fuktserum, gärna med hyaluronsyra, som du sedan låser in med olja eller en rikare hudkräm. Är huden återfuktad så tar den dessutom bättre till sig av oljornas godsaker. Massera in oljan som den är, eller droppa i din favoritkräm. Glöm inte att ge händerna lite extra kärlek.


4. Mata huden från insidan

De senaste åren har gränsen mellan yttre och inre skönhetsvård suddats ut allt mer, och kunskapen kring hur mat och tillskott kan påverka huden och håret inifrån har ökat lavinartat. Med tiden bryts hudens naturliga kollagen – det viktiga fiberämne som ger huden fyllighet och stuns – ner, men genom att undvika sol, rökning och ett för stort sockerintag kan du bromsa nedbrytningstakten. Även halterna av fuktbindande hyaluronsyra, som finns i kroppens alla vävnader, dippar med åren. Ett dagligt tillskott kan bidra till att bibehålla en spänstig och elastisk hud. Kosttillskottet Life Collagen-Hyaluron innehåller en kombination av marina kollagenpeptider och hyaluronsyra samt flera essentiella vitaminer och mineralen zink som främjar en hälsosam hud. De smidiga portionsförpackningarna gör det enkelt att ta med pulvret och blanda ner i valfri dryck eller smoothie under dagen.