Hälsoguiden
Mygg och fästingar – skydda dig!

Mygg och fästingar – skydda dig!

Hela året drömmer vi om sommar, sol och semester. Dessvärre får vi en hel del mindre sköna sommarkryp på köpet den här årstiden. Blodsugande myggor och farliga fästingar är två av dem. Här får ni bästa tipsen på hur ni undviker sommarplågorna.

Läs mer

Varning för myggen!

Årets sommar kan bli den värsta myggsommaren på åratal. Under den våta våren har det bildats vattenpölar i skog och mark, där skogsmyggornas ägg trivs särskilt bra. Det finns över 33 000 olika myggarter i världen, men endast de så kallade stickmyggorna och knotten sticks. Somliga myggsorter trivs bättre i skogen, andra i vattenområden eller städer.

Klådan vid myggbett beror på de salivämnen som myggan sprutar in, för att hindra blodet från att koagulera.


Så undviker du myggbett

Klä på dig! Heltäckande ljusa kläder är ett väldigt bra skydd. Men det finns även en rad pålitliga och effektiva produkter du kan använda förebyggande, i form av spray, stift och plåster.

Det florerar en mängd myter kring myggor, de flesta av dem stämmer inte alls. Sant är dock att cirka 20 procent av mänskligheten är extra utsatt av mygg, enligt forskning från University of Florida. Det har dock inget att göra med deras blodgrupp eller vad de har ätit. Däremot finns det några fysiska faktorer som sägs göra insekterna blodtörstigare: Mjölksyra som avges när du tränar, hög ämnesomsättning som frigör ämnet kolesterol, aceton som frigörs i din andedräkt och hormonet östradiol.


Fula fästingar

Om den dåliga nyheten är att detta blir det värsta myggåret i mannaminne, så är den goda nyheten att den kyliga våren och försommaren för med sig färre fästingar än vanligt. Fästingarna vaknar till liv redan tidigt på våren, när det är kring fem grader varmt ute.


Så undviker du fästingbett

Fästingsäsongen pågår från mars till november och bästa skyddet är att bära täckande klädsel. Mörk klädsel sägs dra till sig färre fästingar, men å andra sidan syns odjuren bättre på ljus klädsel.

Det finns även effektiva produkter som spray och roll-on mot insekter som fästingar. Har du känslig hud kan fästingplåster vara ett bra alternativ om du får ett fästingbett. Dessa avlägsnar hela fästningen tryggt och enkelt.

Gör till en vana att alltid kolla om du ser några fästingar på dig själv, barnen och husdjuren om ni har varit ute i skog och mark. Och om du hittar en fästing, ta bort den så snabbt som möjligt. Det kan bli rött och klia på bettstället i några dagar, men är oftast ingen fara. Endast ett fåtal fästingar bär på smittämnen som kan föras över när de biter sig fast.


TBE

TBE är den farligaste sjukdomen en fästing kan bära på. Symptom som feber, huvud- och muskelvärk uppträder ett par veckor efter att man har blivit biten. Symptomen kan dessutom försvinna för att sedan komma tillbaka. I värsta fall leder TBE till hjärnhinneinflammation eller hjärninflammation. Känner du yrsel, ljuskänslighet eller stelheten i nacken – uppsök vård! Andra symptom är talrubbningar, svårigheter att gå och koncentrations- eller minnesstörningar.


Borrelia

Borrelia är en annan smitta som fästingar kan bära. Det allra första tecknet på att du blivit smittad av borrelia är en rodnad på huden runt fästingbettet. Rodnaden, som växer till minst fem centimeter i diameter, uppstår oftast en till fyra veckor efter det att du blivit biten. Vissa som drabbas känner symptom som huvudvärk, trötthet, led- och muskelvärk, nackont och låg feber. Det finns i dagsläget inget vaccin mot borrelia.


Fem myter om myggor


”Myggor gillar vita, ljusa kläder.”

FALSKT. Snarare är det smart att bära ljus klädsel, för myggorna vet att de syns på vitt underlag och blir därför nervösa och vill inte stanna för att suga blod.


”Myggan föredrar en viss blodgrupp.”

FALSKT. Inga studier visar att myggan känner av vår blodgrupp. De är mer som människor och väljer en bra förpackning, enligt Jan Lundström.


”Det är bara honmyggorna som sticker.”

DELVIS SANT. Det är oftast bara honorna som suger blod eftersom de behöver protein till äggutvecklingen.


”Om myggan får suga klart kliar inte bettet!”

FALSKT. Stämmer tyvärr inte, det kommer att klia i alla fall!


”Myggor sprider sjukdomar”

SANT. Men endast ett fåtal myggor kan bära på sjukdomar och i Sverige finns få kända sjukdomar kopplade till mygg. Den mest kända är ockelbosjukan som även kallas ”bärplockarsjukan” och är vanligast i Dalarna och södra Norrland. Symptomen är ledsmärtor i händer och fötter samt icke kliande hudutslag och feber. Sjukdomen läker utan behandling. De malariamyggor som finns i Sverige idag är inte infekterade av malariaparasiten och därför ofarliga.


Fem fina fästingtips - så skyddar du dig

Håll dig på stigen!

Fästingar trivs i högt gräs och buskar, så håll dig på upptrampade stigar i naturen.


Undvik fuktig väderlek!

När det är fuktigt ute vaknar fästingarna till liv och blir som mest aktiva. Var extra försiktig eller håll dig inne!


Klä på dig!

Bästa skyddet är att täcka så mycket av kroppen som du kan. Bär stövlar, långbyxor och långärmat om du ska vistas på platser där det är stor risk för fästingar. Detta gäller speciellt barn.


Kolla dig!

Har du vistas i skärgården, på ängen eller i skogen – undersök dig så fort du kommer hem. Fästingen kryper runt på huden en stund innan den biter sig fast, då har du en chans att upptäcka den i tid. Knäveck, ljumskar och navel är extra utsatta, på grund av att huden är tunn där.


Vaccinera dig!

Det allra bästa skyddet är att vaccinera sig. Fästingen kan bära på det fruktade TBE-viruset, som kan leda till hjärnhinneinflammation och hjärninflammation.