Hälsoguiden
Så påverkar träning din hud

Så påverkar träning din hud

Studier visar att oavsett ålder får regelbunden motion en nästan omedelbart föryngrande effekt på din hud. Pigg hudton och minskad akne därtill – om du vårdar huden väl efter passet.

Läs mer

Studier visar att oavsett ålder får regelbunden motion en nästan omedelbart föryngrande effekt på din hud. Pigg hudton och minskad akne därtill – om du vårdar huden väl efter passet.

Att motion kan motverka hudens åldrande är känt sedan länge. Träning ökar blodcirkulationen och därmed näringstillförseln till huden, vilket hjälper produktionen av kollagen, det kroppsegna protein som finns i huden.


– Träning är bra för hela systemet och ger en positiv effekt på huden, eftersom det får igång cirkulationen och rensar ut slaggprodukter, säger Hanna Robinell, auktoriserad hudterapeut.
– Ofta hänger träning ihop med att vi också äter bättre och mår bättre, faktorer som alla avspeglar sig i hudens välmående.


En kanadensisk studie från 2014 visar att träning inte bara bromsar åldrandet, utan till och med kan föryngra huden hos den som börjar motionera sent i livet. Detta mättes genom en hudbiopsi från en grupp 65-åringar. Vid studiens start var hudkvaliteten normal för åldern, men efter tre månader med jogging/cykling två gånger i veckan togs nya hudprover som visade hur testpersonernas hud var markant förändrad. I mikroskop liknade den mer huden hos någon 20–30 år yngre, enligt forskarna.

Trots övervägande positiva effekter finns det dock ett par faktorer att beakta kring hur huden påverkas av träning. Läs mer nedan om träningens fördelaktiga effekt på huden, samt hur du eliminerar eventuella nackdelar.


Anti age eller slappare hud?

Måttlig träning motverkar hudens åldrande

Träning har en åldersbromsande effekt tack vare att den öppnar upp små artärer i huden, vilket gör att mer blod når hudens yta och kan därmed leverera näringsämnen som hjälper till att reparera små cellskador i huden.
En annan positiv effekt som träning för med sig är en förbättrad sömnkvalitet. Och det är under sömnen som kroppens celler går in i sin huvudsakliga reparationsfas.
– Under natten ger man huden en chans att laga de cellskador som uppkommit under dagen. Bra sömn, gärna i åtta timmar, ger huden möjlighet att återhämta sig ordentligt, säger Hanna Robinell.


Högintensiv träning kan ge slappare hud

Medan måttlig, kontinuerlig träning bromsar åldrandeprocessen kan högintensiv träning, och i synnerhet löpning, faktiskt ge omvänd effekt och orsaka slapp hud. Detta på grund av att de konstanta och repetitiva stötarna från löpning kan bryta ner elasticiteten och bindväven i huden.
– Att utöva extrem träning kan påverka din hud så att den ser mer sliten ut, speciellt om du tränar så hårt att underhudsfettet i ditt ansikte försvinner, säger Hanna Robinell. – Tyngdkraften och stötarna kan också göra sitt till, men dessa effekter kommer först om du tränar väldigt mycket. Generellt överväger de positiva effekterna, men allt görs bäst med måtta – även träning.Pigg och rosig eller brännande röd?

Träning gör huden friskt rosig

Eftersom din hud är fylld med blodkärl som ligger nära ytan får hyn direkt en varmare hudton och glöd som upprätthålls i flera timmar efter ett träningspass. Rosiga kinder signalerar en god fysisk hälsa, och det uppfattar vi enligt flera studier som attraktivt.
– Generellt ger träning dig också en fräschare lyster i huden, säger Hanna Robinell.


Träning kan förvärra en röd hud

Men har man en tendens till att lätt rodna i ansiktet är rosigheten som följer med träning inte alltid önskvärd. Om du dessutom lider av rosacea, psoriasis eller annan inflammatorisk hudsjukdom kan tillståndet faktiskt förvärras. Eftersom det är värmen som triggar symptomen kan träning i kallare miljöer, så som simning, vara att föredra under perioder av besvärande skov.
– Att ha lätt att rodna är genetiskt, och det finns tyvärr inte så mycket att göra åt saken. Men ofta är problemen övergående, och återigen överväger de positiva fördelarna med träning i det långa loppet, säger Hanna Robinell.
Vill man snabbt dämpa rodnaden efter ett träningspass kan man prova att ta en kalldusch för att kyla ner blodet. Eller håll underarmarna under kallt rinnande vatten, så att vattnet träffar pulsådrorna. Det kyler blodet snabbare.Motverka eller orsaka akne?

Träning kan motverka akne

När blod och syre strömmar genom huden hjälper det att dra gifter ur kroppen, även de toxiner som täpper till i porerna.
– Den ökade cirkulationen hjälper till att driva ut slaggprodukter och många med akne upplever hur deras hud förbättras vid regelbunden träning, säger Hanna Robinell. Att arbeta upp en bra svettning kan dessutom vara som att få en liten mini-ansiktsbehandling; när porerna vidgas driver svetten med sig smuts och olja ut.


Dålig hygien efter träning kan orsaka akne

Den härliga blandningen av saltig svett och olja som ligger på hudytan efter träning gäller det att snabbt tvätta bort, innan det sjunker tillbaka ner och täpper till porerna. Svett skapar nämligen en varm, fuktig miljö som är mycket attraktiv för de bakterier som orsakar akne. Detta förvärras om du bär makeup när du tränar eftersom du skapar en sluten miljö för dina porer.
– Många som tränar på lunchen frågar om de verkligen behöver ta bort och göra om sminket varje gång. Jag brukar råda dem att behålla ögonmakeupen om de vill, men åtminstone svepa med en rengöring på resten av huden i ansiktet.
Det bästa sättet att förhindra akne på rygg, nacke, bröst är att duscha direkt efter träningen och använda löst sittande kläder i tyger som andas.