Hälsoguiden
Gurkmeja

Gurkmeja

Många känner gurkmeja som den gula beståndsdelen i curry, men visste du att det är en populär krydda också bland näringsforskare?

Läs mer

Gurkmeja är en kryddväxt, som liknar ingefära och dess komponent kurkumin är ett ämne som intresserar forskarvärlden. Kurkumin går under den kemiska beteckningen polyfenoler, och utvinns från gurkmejans rot.


Gurkmejans ursprung

Gurkmeja kommer ursprungligen från Sydostasien och används framförallt inom indisk matlagning. Det sägs att Marco Polo ska ha tagit med sig gurkmeja till Europa på 1300-talet, men kryddan har inte förrän nu haft något större genomslag mer än som färgsättare.


Här växer gurkmeja

Gurkmeja växer fritt i Sydostasien med Indien som överlägset största producent. Men växten produceras även i Afrika, Australien och Peru. Gurkmeja kräver en konstant temperatur på cirka 20-30 grader samt rikligt med regn för att kunna växa. Växten skördas en gång om året och det är främst rötterna som tas tillvara på.


Färsk eller torkad gurkmeja

För att få fram det gyllene pulvret behöver man koka, torka och mala gurkmejan. Det är i pulvriserad form som kryddan oftast säljs men färsk gurkmeja finns även att hitta i välsorterade asiatiska livsmedelsbutiker. Smaken är skarp, nästintill bitter, men tillsammans med andra kryddor lyfts en fylligare smak fram. Den torkade kryddan ska förvaras kallt och mörkt för att inte försämra smak och utseende.


Laga mat med gurkmeja och kurkumin

Det enklaste sättet att få i sig gurkmeja är att vända sig till det indiska köket. Gurkmeja är ett vanligt inslag i många klassiska curryrätter, till exempel den vegetariska grytan daal som lagas med med röda linser och spenat. Det går också att koka ris tillsammans med kryddan för att få fram den vackra gyllene färgen. Numera blir det också vanligare att använda gurkmeja som inslag i olika juicer och smoothies.


TEXT: JENNIFER SOLDEMO