Hälsoguiden
kosttillskott ögon

Kosttillskott för ögonen

Ta hand om dina ögon! Synproblem är ofta åldersrelaterat, men faktum är att vitaminer och mineraler, så som C-vitamin och zink, är superviktiga för att bibehålla friska ögon. Här har vi samlat noggrant utvalda kosttillskott för en god ögonhälsa – genom hela livet. 

Kosttillskott för ögonen

Vitaminer och mineraler är viktiga för vårt totala välmående, inte minst våra ögon. Synfel och synproblem kan vara genetiskt eller åldersrelaterat, men vi kan också göra aktiva val som påverkar vår ögonhälsa. Det finns ett antal vitaminer och mineraler som bidrar till friska ögon och bra syn.

Vilka vitaminer är bra för ögonen?

A-vitamin (i form av betakaroten) och mineralen zink har god effekt till att behålla vår normala synförmåga, medan C-vitamin och E-vitamin skyddar ögonen från cellskador och skadliga UV-strålar. Just vitamin C verkar också för en frisk näthinna. Tillför vitaminerna och mineralerna på naturlig väg med bär, nötter och citrusfrukter – eller säkerställ att du får i dig det rekommenderade behovet med våra kosttillskott för ögon.

Vad är lutein?

Lutein är ett ämne, även kallat karotenoid, som finns naturligt i våra näthinnor. Ämnet finns också att hitta i exempelvis grönkål och broccoli – liksom kosttillskott – och bidrar till god syn och ögonhälsa.