Hälsoguiden
5 hälsoeffekter med yoga

5 hälsoeffekter med yoga

Att yoga släpper på spänningar, motverkar stress och ger ökad rörlighet vet de flesta. Men det stoppar inte där. Den uråldriga träningsformen tycks ha ett oändligt antal effekter på vårt välmående. Här är några hälsovinster du kanske inte kände till.

Läs mer

1. Yoga kan sänka ditt blodtryck

Stress har blivit en folksjukdom och högt blodtryck är inte en helt ovanlig följd av stress. Bland annat har en studie från Danderyds sjukhus visat att medicinsk yoga sänkte nivåerna på både blodtryck och stresshormon hos patienter som genomgått en hjärtinfarkt.

– Långsamma djupa andetag aktiverar det parasympatiska nervsystemet, vilket i sin tur sänker blodtrycket och "må-bra"-hormonet oxytocin ökar, säger Camilla Lund Elander.


2. Yoga kan lindra mensvärk

Mer än hälften av alla unga kvinnor har mensvärk, vilket ofta innebär smärta i nedre delen av magen, ryggen eller illamående.

En ny studie publicerad i The Journal of Alternative and Complementary Medicine visade hur en timmas yoga i veckan är effektiv mot värken.

– Genom yoga syresätter du kroppen och får den att slappna av, detta kan i sin tur släppa på akuta spänningar när du har smärtsam mensvärk, säger Camilla Lund Elander.


3. Yoga ger dig bättre minne

Att ha kroppskontroll och träna regelbundet är inte bara bra för kroppen, utan även för huvudet. Fler studier visar även att meditation leder till bättre minne och fokus.

Forskare vid University of California kunde konstatera att efter en tre månader lång yoga– och meditationskurs, med en timmes Kundaliniyoga i veckan, förbättrades de kognitiva funktionerna hos äldre med minnessvårigheter.

–  Yoga ökar blodcirkulationen till hjärnan, vilket frisätter syre och glukos som i sin tur bidrar till bättre funktion i hjärnan generellt, säger Camilla Lund Elander.


4. Yoga är bra mot ryggont

Nästan alla har någon gång haft ont i ryggen. Yoga kan vara lika bra – ibland till och med bättre – än konventionell behandling när det gäller att rehabilitera ryggsmärta, har flera studier visat.

Ny forskning publicerad i The Journal of the American Medical Association har kunnat påvisa att yoga och meditation lindrade ryggvärk mer effektivt än andra behandlingsmetoder.

–  Genom att andas lugnt och djupt slappnar du av i musklerna, vilket är ett bra verktyg vid smärthantering. Kundaliniyogan är effektiv då den släpper på spänningar i ryggraden och gör den mer flexibel, säger Camilla Lund Elander.


5. Yoga ger dig bättre sömn

Många lider av sömnproblem och ofta ligger ett hektiskt liv med högt tempo bakom. Men yoga kan hjälpa mot sömnproblemen. Ny forskning från Kriminalvården visar att yoga gör de intagna lugnare, känner mindre stress och sover bättre.

En annan studie som publicerats i Journal of Clinical Oncology, visade att yogan förbättrade sömnen och därmed bidrog till att minska patienternas beroende av receptbelagda sömnmedel.

–  Yoga och meditation hjälper oss att släppa spänningar i kroppen, förbättrar lungfunktionen och minskar påverkan av negativ stress, vilket gör att rytmen i kroppen blir mer hälsosam och sömnen blir både jämnare, djupare och längre, säger Camilla Lund Elander.


Meditationsövning för minnet

  1. Sitt med korslagda ben. Sitt rak i ryggen och med sträckt nacke.
  2. Låt dina händer vila mjukt mot knän eller lår.
  3. Slut ögonen och placera fokus på punkten mitt mellan ögonbrynen.
  4. Upprepa mantrat: ”SA – TA – NA – MA” under 12 minuter och rör fingrarna mot varandra.  Säg mantrat högt de första två minuterna, viska i två minuter, var tyst i fyra minuter, viska i två minuter och avsluta med att säga mantrat högt två minuter.