Hälsoguiden
Adaptogener

Adaptogener

Adaptogener är växtextrakt som förbättrar kroppens förmåga att anpassa sig till fysisk, kemisk och biologisk stress. Ordet kommer från engelskans "to adapt".

Läs mer

Adaptogener verkar genom att normalisera kroppsfunktioner för att återskapa balans. En adaptogen stimulerar aldrig en funktion över dess övre gräns, den normaliserar och optimerar bara utifrån dess egen förmåga. Resultatet märks i form av bättre ork, ökad skärpa och en högre livskvalitet.


1. Uthållighet

Örter som bidrar till ökad uthållighet är bl.a. schisandra, maca och ginseng.

  • Schisandra är ett bär som bidrar till mindre fysisk trötthet, ökad uthållighet samt snabbare återhämtning. Örten kan även öka blodcirkulationen och höja dopaminnivåerna.
  • Maca är en rotfrukt som växer i Anderna på 4 000 meters höjd. Växten är näringsrik, energigivande och innehåller ämnen som reglerar och stimulerar kroppen.
  • Ginseng, även känd som ”the root of life”, har sedan lång tid tillbaka använts som en naturlig källa till ökad energinivå.2. Motverkar stress

Örter som har en lugnande effekt är bl.a. ashwagandha, reishi och rosenrot.

  • Ashwagandha är en av de viktigaste örterna inom den ayurvediska medicinen där den har använts i över 4000 år. Ahwagandha används bl.a. mot stress och trötthet och bidrar till mental balans, uthållighet och ork.
  • Reishi, drottningen av svampar, kan bidra till ett balanserat hormonsystem, minska stress, förbättra sömnkvaliteten samt ge kroppen ökad energi.


3. För immunförsvaret

Örter som har en positiv inverkan på immunförsvaret är bl.a. rysk rot och moringa.

  • Rysk rot anses ha en anti-inflammatorisk effekt, kan bidra till minskad fysisk trötthet samt påskynda återhämtning efter sjukdom.
  • Moringa oleifera, även kallat mirakelträdet, är ett snabbväxande träd med otroligt näringsrika blad. Moringa stimulerar immunförsvaret och innehåller antioxidanter som kan hjälpa till att stödja hjärt-och kärlhälsa. Örten kan även bidra till förbättrad matsmältning.