Hälsoguiden
7 tips för en strålande hy

7 tips för en strålande hy

När solen tittar fram är det dags att vårstäda, inte bara hemmet – utan även huden. Gör dig redo för sommarsäsongen genom att ge din hy en riktig rengöring, peeling och återfuktning med produkter anpassade för just din hudtyp.

Läs mer

Vår hudkvalitet påverkas av ålder, arv, hormoner, hälsa, kost och olika livsstilsfaktorer. Huden sägs spegla hur vi mår både fysiskt och psykiskt. Efter en kall vinter som utsatt din hy för påfrestningar som uttorkning och blåst, är det dags att ge din hud en riktig vårstädning. Och ju äldre du är – desto mer vård behöver huden!


Huden blir tunnare och ömtåligare med åren. Det är hyaluronsyran som håller huden slät och elastisk och hjälper huden att binda vatten. Men med åldern minskar kroppens förmåga att bilda hyaluronsyra. Detta leder till att huden blir torrare, mindre elastisk och små linjer och veck kan lättare bildas. Dessutom avtar kollagenproduktionen vilket gör att huden blir tunnare och känsligare för sårbildning. Ta hand om din hud och slarva inte med hudvården. Tillför huden fukt, särskilt nattetid då huden jobbar för att reparera och förnya sig.

Steg 1: Sminka av

Innan du börjar storstädningen av huden måste du ta bort make upen. Börja med att fukta huden med ljummet vatten och lös sedan upp vattenfast make up med remover eller exempelvis mandelolja. Var extra försiktig runt ögonen där huden är extra tunn och känslig. Gnugga inte, utan tryck den fuktade bomullsrondellen mot ögat tills sminket löses upp.


Steg 2: Rengör

Rengöring är A och O för att vårda din hy och bibehålla dess elasticitet och lyster. Såväl luftföroreningar, som make up, svett och hudrester samlas på din hy. Därför behöver huden rengöras ordentligt både morgon och kväll.

Fukta ansiktet med ljummet vatten, ta en klick rengöring och massera upp ett lödder. Använder du rengöringsmjölk, applicera den istället på torr hud. Tvätta ansiktet med mjuka, cirkulerande rörelser och var extra noga runt näsvingar och på hakan. Glöm heller inte halsen ned mot dekolletaget, där huden är lika utsatt som i ansiktet. Skölj noga med ljummet vatten. Klappa sedan huden torr med en handduk – gnugga inte!


Steg 3: Skrubba

En gång i veckan är din hud värd lite extra kärlek. Den kan också behöva lite extra hjälp för att bli av med döda hudceller och smuts som trängt in i huden. Välj en skonsam peelingprodukt anpassad för din hydtyp, för att polera huden. Fukta huden och applicera sedan peelingkrämen med mjuka, lätta cirkulerande rörelser. Undvik ögonområdet och läpparna. Avsluta med att skölja med ljummet vatten och klappa huden torr. Huden är nu riktigt ren och har fått en ny lyster.


Steg 4: Fuktbomba

Ge din hud lite extra kärlek då och då i form av en ansiktsmask. En ansiktsmask är ett utmärkt komplement till din hudvårdsrutin. Välj en mask som passar just dig – fuktgivande om du har torr hud, lugnande om du har känslig hy, djuprengörande om du har oren hy. Applicera ansiktsmasken enligt bruksanvisningen och låt den verka. Under tiden kan du själv unna dig en stund av att bara vara i nuet. Slut ögonen och fokusera på din andning. Det här är din stund.

Skölj sedan med ljummet vatten och avsluta med ett ansiktsvatten för din hydtyp, som återställer hudens ph-balans, rengör rester av ansiktsmasken, sluter porerna och förbereder huden på att ta upp fukten i ansiktskrämen.


Steg 5: Återfukta

Rengjord torr hy är som mest mottaglig för fukt. Börja gärna med ett djupverkande serum anpassat för just din hy. Låt koncentratet sjunka in under ett par minuter och följ sedan upp med ögonkräm och dag- eller nattkräm eller vårdande olja.


Steg 6: Skydda

Huden behöver skydd mot föroreningar, väder och vind. Välj en skyddande produkt anpassad för just din hudtyp och gå inte ut utan att först smörja in dig i kräm med minst SPF 15 året om.


Steg 7: Förebygg

En riktigt strålande hy får du genom att vårda din hy även inifrån. Det gör du genom att äta mycket frukt och grönsaker och dricka massor med vatten. Rökning, dålig sömn och skräpmat påverkar din hud mer än du tror. Tänk på vad du äter. Vitaminer och mineraler som bidrar till att bibehålla normal hud är zink, vitamin A, riboflavin, niacin, jod och biotin. Vitaminerna E och C bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress. Vitamin C bidrar också till normal kollagenbildning som har betydelse för hudens normala funktion. Koppar bidrar till hudens normala pigmentering.

Tips!

Boosta huden inifrån med betakaroten som är ett ämne som inte bara ger huden en gyllene ton – det stärker också huden till att bli mer motståndskraftig. I vårt sortiment har vi flera produkter med betakaroten, exempelvis Life Solbrun innehåller betakaroten i kombination med viktiga vitaminer och mineraler såsom vitamin B6, vitamin C, vitamin E, zink och selen.

Läs mer om betakaroten här.


Det här med sömn

Glöm inte att få din skönhetssömn varje natt. Enligt forskning påverkas våra ansikten av sömnbrist. Studier visar att personer som sovit illa och har trötta ansikten bedöms som mindre attraktiva och mindre hälsosamma. Så se till att få din skönhetssömn varje natt!