Hälsoguiden

Life-experten konsten att sova sött

I våra butiker möter du alltid Life-experter med djup produktkunskap som vill ge dig bra tips, råd och inspiration. Den här gången har vi pratat med Annika Sköld på Life i Bollnäs. 

Att sova som en stock är få förunnat, de allra flesta vet av erfarenhet hur mycket sömnen, eller avsaknaden av en bra sådan, påverkar oss. Många har det knepigt med allt från att somna till att vakna flera gånger varje natt, förklarar Annika Sköld på Life i Bollnäs. Hon har märkt av att allt fler kommer in för att be om råd.

Mariah Carey behöver femton timmars sömn per natt, George Clooney sover bara fem timmar och Jeff Bezos tummar tydligen aldrig på sina åtta.


 Så hur många timmar ska man egentligen sova?

– Vuxna behöver i allmänhet 6–9 timmars sömn per dygn för vila, återhämtning och bearbetning av intryck.

NO-NO!   Skärmar och stora måltider bör undvikas innan sänggående.


Hur får man en så bra sömn som möjligt?

– Förutom att prioritera att vara ute när det är dagsljus och göra något så att du blir trött i kroppen, inte bara i huvudet, så är mina tips att lära känna dina egna sovvanor och skapa din rutin vid läggdags. Ta en varm dusch eller ett avkopplande bad med återfuktande duschkrämer eller lugnande badsalt. Drick en kopp te eller en varm chokladdryck med äkta kakao som både är god och innehåller mycket magnesium som får musklerna att slappna av. Innan du ska sova kan du smörja bröstkorgen med lavendelolja i mjuka, cirklande rörelser. Det ger dig små mjuka puffar av lavendel som hjälper dig att slappna av. Ge dig också egentid i slutet av dagen. Summera och fråga dig vilka bra stunder du har haft och vad orsaken var. Leta efter guldkornen för att ge dig en positiv känsla innan läggdags.


Finns det något man ska undvika innan man går och lägger sig?

– Skärmar och stora måltider. Undvik även att mata ditt sinne med tankar som gör dig upprörd, det kan till exempel vara nyheter

Vilka tillskott stöttar en bra sömn?

– Det finns många bra, och det varierar från person till person vad som fungerar bäst. Men att ge kroppen det den behöver, för allt den ska göra för oss under dagen, är en bra grund. Kroppen behöver vitaminer, mineraler och omega-3. Att börja med att tillgodose just din kropps behov kan göra stor skillnad. Vi har även många fina rogivande produkter, bland dem är magnesium en bra början, eftersom den bidrar till att minska trötthet och utmattning.


Hur sover du själv?

– Jättebra! Men jag vet också att det är normalt att sova dåligt då och då. När jag gör det oroar jag mig inte över att jag får för lite sömn. Kroppen reglerar det nästa natt om jag kommer i säng i tid.


Live Life #1 2024

Stilla Natt - Här är produkterna som gör jobbet både innan och medan du sover