Hälsoguiden
Problemhy

Problemhy

Tonåring eller ej. De flesta råkar i perioder ut för dålig hy, som tar sig uttryck i finnar, rodnad och små kvisslor. Lär dig rutinerna som får en bråkig hy i balans.

Läs mer

Tonåring eller ej. De flesta råkar i perioder ut för dålig hy, som tar sig uttryck i finnar, rodnad och små kvisslor. Lär dig rutinerna som får en bråkig hy i balans.


– Problemhy är ett vitt begrepp men vad det handlar om är en hy i obalans. Ofta kan det vara hormonellt betingat men huden reagerar också på sin omgivning, förklarar Emma Bergqvist, produktexpert på Weleda.

– Du kan ha problemhy i Sverige, men inte i Thailand. Klimat, stress och vad du äter spelar också in, säger hon.


Akne beror ofta på hormoner

Finnar benämns acne vulgaris på medicinskt språk, och är kvisslor på huden orsakade av inflammation i talgkörtlarna och infektion av vanliga hudbakterier. Det handlar inte om dålig hygien, utan är ofta ärftligt.

I tonåren beror finnarna på att kroppen hos både tjejer och killar börjar producera mer androgena (manliga) könshormon, som ger impulser till ökad talgproduktion. Men akne kan även drabba vuxna. Många kvinnor upplever hormonella förändringar i hyn i samband med menstruation och graviditeter.


En problemhy är ofta missförstådd

Har man enstaka finnar bör man inte göra några drastiska förändringar i sin hudvårdsrutin, menar Emma Bergqvist:
– Ta det lugnt och chocka inte din hy med nya produkter och metoder så fort du får en liten finne. Får du akne som beror på stress eller mens går det ofta över efter en period.

När man väl börjat få dålig hy är det nämligen lätt att hamna i en ond spiral. Genom att försöka ”fixa” sin hy kan man göra det värre.
– En problemhy är ofta missförstådd och misshandlad. Att torka ut en fet hy förvärrar problemen. Och en ”oren” hy blir inte bättre av överdriven rengöring. Använd inte uttorkande tvål, utan välj en rengöringskräm eller olja, som du sedan sköljer av med ljummet vatten. Fett löser fett!



Bättre balans med naturlig hudvård

Återkommande problem kan dock kräva en ny hudvårdsrutin. Naturlig hudvård bestående av vegetabiliska oljor och  desinficerande örtextrakt (såsom salicylsyra, kamomill och kamfer) hjälper hudens naturliga funktion – utan att torka ut den.
– Vegetabiliska oljor låter huden andas och samverkar bra med hudens naturliga funktioner, berättar Emma Bergqvist.

– Våga använda dem även om du har en fet hy. Lätta, torra oljor fungerar bra, men se upp med för feta oljor och smör med mättade fettsyror, som kan täppa till porerna. Du kan till exempel använda torra oljor på natten och lättare fuktcremer på dagen, tipsar hon.


Finnarna kan bli värre till en början

Att byta hudvårdsrutin kan ibland leda till att finnarna ibland blossar upp och blir värre. Det behöver inte betyda att produkterna är dåliga för dig, utan det är ofta övergående och en naturlig del av utrensningen.
– Man får stå ut och ge huden några cellförnyande cykler. Det tar en månad för dina hudceller att bytas ut mot nya. Har man haft problem länge så kan det ta tid. Man får ha respekt för kroppens gång, säger Emma och fortsätter:

– Byter man från syntetisk hudvård till naturlig så reagerar ofta huden på omställningen. Så se till att välja en lämplig period. Kanske inte ett par veckor innan bröllopet…!

Ett alternativ är att helt sluta använda produkter med aktiva ingredienser, och gå över till produkter anpassade för känslig hy, som bara lugnar och dämpar. Till exempel Weledas Almond-serie.
– Den typen av produkter kan man börja använda när som helst – och det är ibland det bästa alternativet, säger Emma.

Har du något sista tips till dem med problemhy?
– Ha tålamod, och som man alltid säger; drick mycket vatten. Det hjälper utrensningen och cirkulationen i huden. Sedan vill jag också påminna om betydelsen av ett ansiktsvatten. Rengöring lämnar huden basisk, men med ett ansiktsvatten återfår huden sitt naturliga pH-värde – vilket hjälper den till balans.



6 steg till balanserad hud utan finnar


1. Tvätta

Tvätta ansiktet morgon och kväll. Ta cirka en tesked rengöring och massera in i ansiktet. Låt verka några sekunder och massera sedan igen med lite vatten. Skölj med ljummet vatten, ej för hett då det torkar ut huden. Torka lätt med frottéhandduk.


2. Ansiktsvatten

Badda lite ansiktsvatten på ansiktet och låt det torka på huden. Detta neutraliserar hudens pH-värde.


3. Punktbehandling

Om du har en specialprodukt för punktbehandling av finnar, till exempel ett acnestift, lägg det direkt på det utsatta området.


4. Hudkräm

Smörj in ansiktet med en hudkräm anpassad för din hudtyp.


5. Täckstift/concealer

Använd eventuellt ett täckstift/concealerför att dölja dina kvisslor. Det finns produkter som både är hudtonade och har en antibakteriell verkan.


6. Ansiktsmask

Använd en djuprengörande ansiktsmask en till två gånger per vecka och avsluta med en intensivt återfuktande kräm eller ansiktsmask.


Sju saker som förvärrar finnarna


1. Starka rengöringsprodukter som torkar ut huden

Det stressar huden till att bilda ännu mer talg och skapar en ond cirkel.


2. Mineraloljor i hudvårdsprodukterna

Hudvård baserad på mineraloljor täpper till hudens porer och hindrar den från att andas.


3. Smink som täpper till

Mineralpuder kan vara ett bra alternativ till traditionell foundation.


4. Gammalt smink och hudvårdsprodukter

Att använda gammalt smink och hudvårdsprodukter där det föreligger risk för svamp- och bakterietillväxt. Detta gäller i synnerhet ekologiska och naturliga produkter som inte innehåller kemiska konserveringsmedel. Förvara dem mörkt och svalt och håll koll på utgångsdatum..


5. Klämma finnar

Att klämma på finnarna sprider bakterierna som snabbt förökar sig.


6. Orena textilier

Var noga med att byta örngott, handdukar och tvättlappar ofta..


7. Osund kost

En tarm i obalans kan ge symptom på huden. Det finns vissa som påstår att socker, laktos, gluten och mat med hög glykemisk index (GI) kan påverka huden negativt, men vilken typ av kost som påverkar just dig är individuellt.