Hälsoguiden
Malin Berghagen

Malin Berghagen

Efter några omvälvande år av förändringar, förluster och flytt hem till Sverige har Malin Berghagen landat igen. Tillsammans med nya kärleken har hon klivit in i en ny livsfas med utflyttade barn och intågade hormonförändringar. Idag mår Malin bra – och hon brinner för att få andra att må bra.

Läs mer

– Jag försöker att inte dricka så mycket kaffe, så det blir ett ”holy moment”, säger hon och tar en stor klunk.
Espressomaskinen, liksom huset i Järvsö där hon befinner sig, har hon ärvt efter mamma Barbro Svensson.


– Jag har blivit förpassad hit på grund av corona – eller rättare sagt, jag var snabb att säga pax för Järvsö, säger hon och skrattar.


Var rädd om kärleken

Huset delas med systern Kristin Kaspersen och storasyster Monica Svensson bor granne. Att sitta isolerad här gör inget när hon gör det med kärleken sen 2 år, brittiske Martin Charlton, 47. Paret träffades strax efter att mamma Lill-Babs gick bort och är förlovade. Men äktenskapsgrejen har hon redan gjort.– Been there, done that. Kärlek i vår ålder är annorlunda. Man kan inte låsa varandra med massa papperexercis, utan vi måste jobba för oss varje dag. Inget binder oss samman – inget hus, inga barn, inte ekonomin... Martin kan säga i morgon att det här inte går. Vi måste vara rädda om vår kärlek varje dag.


Flera desktruktiva relationer

Efter många destruktiva relationer, där Malin fallit in i ett ”räddarbeteende”, har hon hittat en man som inte behöver räddas.


– Tidigare kände jag att ”jag blir någon om jag räddar den här personen, med mig kommer han bli annorlunda”. Jag har jobbat väldigt mycket med att inte hamna i det. Martin utmanade mig i mitt räddarbeteende. Jag har alltid hållit på och räddat allt från blommor som håller på att dö till trasiga människor, berättar hon.

Martin Charlton är hennes bästa kompis, den första hon vill ringa, den hon vill uppleva saker med. Dessutom är han ”skitsnygg” och ”sex är kul”. Men de bor inte ihop, behöver inte ses 24/7 och behöver inte ordna med med att skapa en bonusfamilj med alla barn.

Det är en ny fas i livet. Ännu en. De senaste åren har präglats av livsomvälvande förändringar: Malin har lämnat sitt Mallorca och flyttat hem till Stockholm, hon har mist de äldsta barnens pappa och sin älskade mamma, det sista av de fyra barnen har flyttat ut, hon har träffat en ny kärlek och hon har kommit in i övergångsåldern.


Att träffa någon under klimakterieperioden är en utmaning

– Man ska träffa nån som älskar en rakt upp och ner i den förändring som sker. Jag märker att huden blir förslappad och inte drar ihop sig, det är inte lika lätt att bygga muskler, tidigare kunde jag gå ner två kilo på en vecka, så är det inte längre.

Den nya livsfasen innebär både fördelar och nackdelar.


– Min mens bara lade av och det är fantastiskt skönt. Men nu i klimakteriet så tycker jag att min kropp behöver andra saker än tidigare, jag får balansera kosten lite och kroppen har lättare att reagera på socker och fett. Jag kan inte äta feta ostar varenda dag… Som yngre kunde jag vara rebell på ett annat sätt. Idag måste jag lyssna mer på vad min kropp behöver.


Allt handlar om den där livsbalansen

Malin lever 80% hälsosamt, men är inte manisk.
– Jag kör detox i perioder och lyckas ibland – och ibland inte alls. Fram till påsk körde jag detox, nu är jag mitt vanliga syndiga jag. Mina järndepåer är alltid upp och ner så jag mår bäst när jag äter kött, och jag har extra hjärtslag och vill inte experimentera med vegetarisk mat. Istället tar jag kalium och magnesium varje kväll, då mår min kropp bättre.

Malin tar även Q10, järn, Omega 3 och 6 samt probiotika.
– Just nu äter jag även zink och C-vitamin för immunsystemet, och jag äter macapulver under klimakteriet.


Uppiggande Macapulver

Macapulver är naturligt extrakt från rotfrukten maca, som är rikt på kalium och järn. Den går även under namnet peruansk ginseng,  och anses stärkande och uppiggande. Malin är emot syntetiska hormoner.


– Min mamma började med hormoner och fick hormonell cancer, jag tycker inte man ska hålla på med sån skit. Då tycker jag hellre att man ska testa maca i övergångsåldern.

Tack vare att hon tar magnesium och kalium för musklerna sover hon gott, minst 8 timmar.


– Jag lägger mig vid kl 22 i soffan och somnar framför tv:n, det är det bästa jag vet! Sen väcker Martin mig när han lägger sig.

Vilans motvikt är motion. Utöver sin lugna yoga och meditation kör Malin även Fitnessyoga, där stärkande och pulshöjande övningar som armhävningar och burpees ingår.


Förälskad i yoga

Det är över 20 år sedan Malin hittade hem inom yogan. Det var den andliga biten i yogan hon förälskade sig i. Sedan dess har hon varit praktiserande yogalärare och gett ut fem böcker om yoga och hälsa.


– Jag älskar mitt jobb. Jag mår bra och gör skillnad när jag gör yoga – jag tycker om att ge utan att förvänta mig något tillbaka. Hade jag pengar skulle jag inte göra annat än hålla klasser gratis och genom yogan få andra att må bra, det är magiskt. Jag är född till att inspirera och få andra att må bra. Om alla människor mår bra, och är på en bra plats inom sig, blir också världen bättre, säger Malin.


"Kliv in i ditt inre rum"

Yoga står för att förena alla bitar som är du, för att landa i meditation och närvaro. Går du på kurs hos Malin handlar det inte om att bli den vigaste yogin, utan snarare om att lyssna till, och kliva in i, ditt inre rum. Hon kallar det själslig yoga och personlig utveckling. I rådande coronatider har alla gruppresor och yogakurser ställts in, men Malin väljer att fokusera på vad den nya situationen kan ge, istället för vad den tar.


– Den ger tid att tänka på vad jag vill, vem vill jag vara efter detta och vad jag är tacksam över. Det gäller att tänkta nytt och hitta nya vägar. Just nu – och i alla fall en viss tid framöver – ger jag gratisyoga via mitt instagramkonto @theheartofyoga.academy varje morgon, det är så mysigt. I morse var vi nästan 400!


Dotter till folkkära kändisar

Under karriären har hon också hunnit med allt från att vara fotomodell och skådespelare, till TV-programledare för Det okända, radiovärd i Lugna Favoriter, rösten i olika Disneyfilmer och artisten Tess Merkel Solomons partner i podcasten Berghagen och Tess. Som dotter till två av Sveriges folkkäraste kändisar, Lasse Berghagen och Barbro ”Lill-Babs” Svensson, var Malin känd redan innan hon föddes.

– Jag städade ur en av mammas kartonger idag och hittade alla tidningar jag varit med i sen jag var barn, som mamma samlat på. Det var en del…


Att vara kändisbarn har underlättat möjligheten att skapa en plattform för att påverka och inspirera andra. Men det har inte alltid varit roligt att dela sina föräldrar med hela svenska folket, särskilt inte när mamma Barbro gick bort 2018. Sorgen blev offentlig, saknaden allas.


Då var den närmsta familjen viktigare än någonsin

– Vi är en stor familj och har en gemensam messengertråd som heter Klanen Svensson, där även Tommys (Nilsson) barn är inräknade. Vi pratar mer om vilken tur vi har som fått de här människorna i vårt liv, än om de människor som inte är närvarande. Det handlar om att välja fokus och vara tacksam för det du har!

Malin har själv varit mamma i hela 33 år. När yngste sonen Isak, 18, började på internatskola var alla fyra barnen plötsligt utflugna – en ny känsla, en ny livsfas och en ny frihet.
– Det känns annorlunda och ovant. Nu får man passa på och göra saker, som att åka till Järvsö, för snart får jag väl barnbarn och då är det kört, då är man fast igen, säger hon med ett skratt.


Det finns en mening med allt som sker

Sedan flytten hem från Mallorca för 2 år sedan har Malin Stockholm som bas. Flytten till Sverige var planerad sen länge, men sammanföll med att mamma Barbro blev svårt sjuk. Malin tror det finns en mening med allt som sker.
– Jag går väldigt mycket efter min tro. Den är som en varm, skön och trygg känsla. Jag ber ofta om hjälp.

Någon religion handlar det inte om, utan mer en tro på att det finns något mer, något kärleksfullt som vi alla är sammankopplade med. Malin menar att folk världen över tolkar det på olika sätt och kallar det religioner. Själv brukar hon förklara det för barnen som att det finns grönsaker av alla slag över hela världen, men hur vi kryddar dem beror på vilket land vi kommer ifrån och vilken kultur vi lever i. Detsamma gäller vår andliga föda, vi bara kryddar den olika.


Om man inte växer så dör man

De senaste åren, då först hennes äldsta barns pappa dansaren Dag Taylor tragiskt gick bort, och sedan hennes älskade mamma Barbro, har varit de tuffaste i Malins liv. Men de har också varit lärorika.
– Jag känner att man blir klokare och mer erfaren och bättre rustad att hantera nästa smäll. Smällarna är oundvikliga och de kommer, men man utvecklas och kan hantera dem, säger hon och tar sista klunken ur kaffekoppen.
– Vi är som blommorna; om man inte växer så dör man.