Hälsoguiden
Skogsbada

Skogsbada

Att njuta av tid i skog och mark är inte bara bästa sättet att maxa sensommaren, utan även bästa sättet att må bra enligt Lisen Sundgren. Som certifierad Natur- och skogsterapiguide, föreläsare och författare vill hon inspirera oss att ta in skogen med alla sinnen. Fenomenet ”att skogsbada” har aldrig varit hetare.

Läs mer

Att gå ut i skogen för att få återhämtning och energi är inget nytt för oss människor. Ett enklare, billigare och mer effektivt sätt att minska stress och må bättre är svårt att hitta. Ändå är det många av oss i dagens urbaniserade samhälle som tappat kontakten med naturen, samtidigt som den psykiska ohälsan i samhället ökar.För Lisen Sundgren är tid i naturen livsviktig. Det var när hon själv gick in i väggen 1994 som hon upptäckte skogens läkande effekt



– Den enda plats där jag kände mig trygg och lugn var i naturen. Skogen är icke-dömande och tar emot dig oavsett vem du är och vad du gjort eller hur du ser ut. Du blir inte värderad utifrån utseende eller prestation.

I naturen blev hon närvarande i nuet – vilket lindrar oro.
– Så fort jag lägger handen på marken rinner oro och ångest av mig. Man kan inte vara orolig och närvarande samtidigt.


Öppna ett sinne i taget

Lisen utbildade sig till certifierad Natur och skogsterapiguide och jobbar med en metod där man går ut 1–3 timmar och bjuds in till olika stillsamma aktiviteter för att öppna ett sinne i taget för en djupare kontakt med naturen. Målet är att vara närvarande och kravlöst ta in skogen med alla sinnen.
– Jag är guiden, skogen är terapeuten. Mitt jobb är bara att öppna dörren – skogen gör jobbet. Ömsesidig kontakt med naturen är läkande vid stress och depression, säger Lisen.


Men man behöver inte flytta ut till en grotta i skogen för att skogsbada, det räcker att gå ut en stund till en park eller din egen trädgård. Vad du får ut av skogsbadet beror på vem du är och hur du mår. För många ger det en stund av lugn och ro, för andra är det lekfullt, för vissa väcker det djupa känslor. Allt är ok.
– Jag vet inte vad du bär på eller vad som händer med dig när du öppnar upp dig för skogen. Det finns inga rätt eller fel. Jag bestämmer inte vad som är medicin för dig.

Varje skogsbad avslutar hon med en teceremoni.
– Det kopplar in smaksinnet och är ett sätt att landa och grunda sig efter skogsbadet. Jag gör te på skogens örter, berättar Lisen.


Fokusera på nuet

Hon är noga med att betona att det inte handlar om en vanlig skogspromenad.
– Under en promenad kanske du pratar i telefon eller lyssnar på en podcast. Under ett skogsbad är det fokus på vad du lägger märke till just nu, det går ut på att ”bada” i sinnesintryck från skogen utan att göra, fokus ligger på att vara.


Enkla saker ger stor effekt

Mindfulness eller meditation vill hon inte kalla det, då det ger föreställningar kring vad man ska göra, och hur. Istället handlar det om att långsamt och uppmärksamt låta doft, ljud, syn- och känselintryck lugna kropp och hjärna. Till synes enkla saker ger en stor effekt. Det engelska begreppet ”Nature therapy”, beskriver bättre vad det handlar om: att få terapi av mötet med naturen.


Dofta dig till hälsa

De bevisade hälsofördelarna är många; färre stresshormoner, sänkt blodtryck, stärkt immunförsvar, djupare andning och lugnare hjärtslag.
– Vi blir mer empatiska, får ökad förmåga att planera och fatta beslut och hitta lösningar. Dessutom dämpas oro, ångest, depression och aggression och vi blir på bättre humör, säger Lisen.

Forskare menar att en del av de positiva effekterna av skogsbad kan kopplas till fytoncider – molekyler som produceras av främst barrträd i syfte att skydda mot infektioner och bakterier.

Japanska forskning visar också att doftämnen i skogen påverkar celler som är viktiga i försvaret mot cancer och infektioner.

För Lisens del ger skogsbad också en inre styrka.
– Det stärker mitt inre ledarskap och ger mig en grundtillit till tillvaron. När världen gungar är det skönt att naturen finns där – den ger trygghet i otrygga tider.


Ut och skogsbada – så här gör du:

Här är 7 steg för att på ett djupare sätt närma dig naturen. Ge gärna varje delmoment 10–20 minuter – men också en liten stund kan göra skillnad.


1.  Lägg undan mobilen, eller sätt den på flygplansläge. Fokus ska ligga på att vara närvarande och öppna dina sinnen.


2. Gå ut i närmsta skog, park eller trädgård i minst en timme. Gå sakta och lägg märke till underlaget under dina fötter. Hur känns det?


3.  Sätt dig på en sten eller parkbänk. Lägg märke till vad du ser runt i kring dig och insup det.


4.  Blunda och lyssna till ljuden runt dig. Hör du fåglar? Vinden? Sticker något ljud ut lite extra?


5.  Ställ dig vid ett träd, lägg handen på barken och utforska stammen taktilt. Hur känns den mot handflatan?


6.  Stå helt stilla och dra in doften i kring dig. Hur doftar jord och växter? Hur doftar skogen?


7.  Lägg dig ner på marken och titta på molnen. Ser du några former?



Visste du ...

... att ämnet pycnogenol kommer från barken av den franska tallen Pinus pinaster? Som tillskott kan Pycnogenol stötta en bra blodcirkulation. Ämnet innehåller naturligt förekommande bioflavonoider och fruktsyror, som bidrar till att skydda cellerna från oxidativ skada.