Hälsoguiden
Naturlig sötma

Naturlig sötma

Det är många som vill undvika socker och vill veta vad det finns för andra alternativ. Och många alternativ finns det! Det finns produkter som är baserade på erytritol och steviol som är kalorifria och som inte påverkar blodsockret.

Läs mer

Erytritol / Sukrin


Ämne: Erytritol hittar du i produkter som heter Sukrin, Sötrix och Sötin. Det är en sockeralkohol som utvinns ur fermenterat druvsocker och finns naturligt i till exempel päron, meloner och svamp.


Kalorier: Det är helt kalorifritt och påverkar inte ditt blodsocker.


Smak: Smaken liknar socker men är lite kall och metallisk, precis som björksocker. Ett bra råd är därför att lägga till lite stevia när du bakar, eller köpa någon av de färdigmixade produkter som finns.


Användning: Förutom i bakning kan använda erytritol i kaffe, te och smoothies, för att sylta, safta och i hemgjort godis.


Dosering: Sötman är ungefär densamma som i socker, vilket innebär att 1 dl socker motsvarar 1 dl sukrin.


Steviol


Ämne: Stevia reubaudiana är en grön växt som också kallas sötflockel. Från den utvinner man ett extrakt med steviolglykosider och används för att tillverka sötningsmedlet Steviosa.


Kalorier: 300 gånger sötare än vanligt socker, men precis som erytritol är steviol kalorifritt och påverkar inte ditt blodsocker.


Smak: Det är mycket sötare i smaken än erytritol och har en ton av lakrits, som lätt kan bli för stark om du överdoserar.


Användning: Det passar utmärkt för att baka med och ha i varma och kalla rätter och drycker.


Dosering: Viktigt att tänka på är att dosmåttet som finns i förpackningen ger 0,3 ml steviolextrakt, vilket motsvarar så mycket som 6 tsk socker.


Agave


Ämne: Agave är en sirap som utvinns ur en kaktusliknande växt som kallas agave och framför allt finns i Mexiko. Det är en naturlig produkt som inte raffineras eller modifieras på kemisk väg.


Kalorier: Agavesirap är 25 procent sötare än socker. Men den har ett mycket lägre GI-värde och ska ha liten påverkan på blodsockret.


Smak: Agavesirap liknar honung i smaken, men har betydligt högre sötma.


Användning: Bakning för att söta te och smoothies eller för att ringla över exempelvis gröt, fil eller desserter.


Dosering: På grund av den koncentrerade sötman räcker det med en tredjedel av den andel socker som anges i receptet.


Kokospalmsocker


Ämne: Det kommer från blommornas sav på kokosträdet, som samlas ihop, torkas och mals till socker. För dig som tycker om rörsocker, men vill äta lite mer GI-vänligt.


Kalorier: Kokospalmsocker har ett GI på 35 i jämförelse med rörsocker vars GI ligger runt 68. Det ger därför en jämnare blodsockernivå.


Smak: Har blivit populärt på kort tid, bland annat för sinr unda och fruktiga smak, som påminner om råsocker och brun farin.


Användning: Många professionella konditorer tycker om att baka med kokospalmsocker eftersom det smälter vid låga temperaturer. Även nyttigare att strö över exempelvis gröten än vanligt socker.


Dosering: Sötman är densamma som i socker vilket innebär att 1 dl socker motsvarar 1 dl palmsocker.


Honung


Kalorier: Honung har ett lägre GI och ger färre kalorier än vanligt sokcer. Förutom druvsocker, fruktsocker och vatten innehåller honungen bland annat enzymer, mineraler, aminosyror och vitaminer.


Smak: Uppköparna har länge blandat honung till en standardhonung. Men nu efterfrågas närproducerat och ekologiskt, vilket gör att flera honungssorter kommer nå konsumenterna.


Användning: Honung kan användas i både matlagning och bakning. Ger en lite fylligare smak än socker.


Dosering: Honung upplevs som sötare än socker, se till att vara sparsam med doseringen för att inte öka ditt sötsaksbegär.