Hälsoguiden

Så lugnar du en orolig mage

Nästan var fjärde svensk har återkommande problem med magen, såsom uppsvälldhet, gaser och magknip. Utöver det obehag det ger, kan det också bli ett socialt hinder. Hur uppstår dessa problem – och hur blir man av med dem? Vi visar vägen till hur du lugnar en orolig mage. 


IBS – ett samlingsnamn för flera magproblem

Irritable Bowel Syndrome, IBS, är sjukdom som drabbar mellan 15-20 procent av befolkningen. Det gör att IBS räknas som en av våra absolut vanligaste folksjukdomar. IBS är en ”funktionell mag- och tarmstörning”; en störning som är konstaterad men odefinierad. Det är alltså inte möjligt att ta ett enkelt prov eller mäta om du har IBS, utan det är i stället symtomen på sjukdomen som används för att ställa diagnosen.

Om man upplever stora problem med magen, tar läkaren först prover för att utesluta glutenintolerans, ulcerös kolit och andra allvarliga tarmsjukdomar. Hittas inget på dessa prover blir diagnosen ofta IBS. 


Hjärnan kan påverka magen

Mentala faktorer som stress och brister i kommunikation mellan hjärna och tarm kan vara en del av orsaken till IBS, men det är långt ifrån så enkelt som att IBS är ett mentalt problem. För att kunna behandla IBS måste man därför titta på hela individen. Den utlösande faktorn hos en person behöver inte vara den samma som hos en annan.

Kognitiv beteendeterapi (KBT) används framgångsrikt för att behandla IBS, eftersom hög stressnivå under längre tid kan vara en anledning till sjukdomen. Det kan låta märkligt att negativa tankar och känslor kan leda till uppblåst mage men egentligen är det inte så konstigt. Hjärnan är nervsystemets centraldator och styr samordningen mellan det mesta som händer – eller ska hända – i kroppen. 

Stress påverkar bakterierna

När vi stressar utsöndras stresshormoner som förbereder kroppen på kamp eller flykt, samtidigt som aktiviteten i tarmarna dras ner kraftigt. För bakterierna i tarmen är denna reaktion intressant på flera sätt. Dels så stannar maginnehållet kvar längre och rör sig långsammare, vilket gör att bakteriernas möjlighet till att skapa skadliga ämnen ökar. Dessutom fungerar stresshormonerna som tillväxtsignal för flera bakteriearter och kan göra att bakterier med negativ inverkan på tarmhälsan växer till. När de blir fler producerar de dessutom själva stresshormonerna noradrenalin och adrenalin vilket kan göra att du känner dig ännu mer uppjagad.

Magen kan påverka hjärnan

Att hjärnan påverkar magen är känt. Nu börjar forskare dock att intressera sig även för påverkan i motsatt riktning. Våra hormoner styrs bland annat från celler i mag- och tarmkanalen, vilka kan ha inverkan på vårt välmående. Flera vanliga arter av bakterier i magen har förmågan att bilda serotonin, en signalsubstans i hjärnan som exempelvis påverkar vårt humör, känslor av välmående och trötthet. Studier har visat att deprimerade patienter har förändringar i tarmbiotan (var det du får i dig via din kost omsätts till energi) med bland annat lägre nivåer av serotoninproducerande bakterier. Hur magen påverkar vårt psykiska välmående och beteende är därför just nu en het fråga bland näringsforskare.


3 vanliga magproblem

Alla individer har en unik tarmbiota och därför är inte samma kostupplägg idealiskt för alla. Det finns dock ett antal allmänna tips som har bra effekt för de flesta med orolig mage. Prova gärna, känn efter hur just din mage reagerar och lär dig av det.


1. Trög mage

Förstoppning kan ha flera orsaker, en potentiell sådan är stress. Stresshormoner gör att tarminnehållet rör sig långsammare, vilket leder till att mer vätska dras ur tjocktarmen och avföringen blir hårdare.

En annan bidragande orsak är för lågt intag av vattenlösliga fibrer och vätska. Äter du ordentligt med fibrer och dricker tillräckligt mycket, stannar vattnet i tarmarna i stället för att tas upp i kroppen. Det är anledningen till att de flesta huskurer mot förstoppning innehåller bär, frukt, havregrynsgröt och annan mat som är rik på vattenlösliga fibrer. Även koffein kan hjälpa eftersom det stimulerar tarmarnas rörelser. Att njuta en stor kopp kaffe – tillsammans med gröten på morgonen – är alltså ingen dum idé!


2. Gasig mage

Om du lätt blir uppsvälld och spänd med gasig mage, har du med största sannolikhet en samling bakterier i magen som mår ”lite för bra” av maten du äter. Gaserna du märker av är helt enkelt ett resultat av det som magbakterierna bryter ner. Livsmedel som ofta ger problem är lök, bönor, mjölk med laktos och för mycket spannmål, så som vete och råg, men också andra livsmedel kan ligga bakom problematiken. Titta gärna i en FODMAP-lista så hittar du fler exempel på vad som kan vara bra att äta – och vad du bör undvika.


3. Lös mage

Även lös mage kan ha flera orsaker. Om man får diarré på grund av en maginfektion, är det sjukdomen i sig som orsakar problemen. Om man istället har diarré som inte går över bör man uppsöka läkare. Många har dock besvär utan att ha en pågående infektion, problemet är då ofta besläktat med samma orsaker som vid förstoppning – och det är inte ovanligt att man har hård och lös mage om vartannat. Lösningen är alltså densamma; att se till att magen rör sig lagom fort. Lösliga fibrer är bra även här, med fibrernas förmåga att dra till sig vätska ur tarmarna och därmed göra tarminnehållet lite fastare. Vid diarré kan det vara bra att undvika koffein eftersom det stimulerar tarmarnas rörelse.

Ett gott(!) tips är att strössla chiafrön eller psylliumfrön över maten vid varje måltid under ett par dagar, för att se om det kan hjälpa.