Hälsoguiden

Det är med all säkerhet ingen nyhet för dig att sunda kostvanor, daglig motion och mindre stillasittande är bra för hälsan. Men känner du till varför de olika delarna gör gott? Här fokuserar vi på hur vi kan öka vår hjärthälsa, vårt välmående – och vår livskvalitet. 


Hälsa och välmående ligger oss varmt om hjärtat. Med små enkla livsstilsförändringar och ökad kännedom om viktiga näringsämnen, är det möjligt att stärka hjärthälsan – och må bättre på köpet. Sund kost och motion minskar nämligen risken för övervikt och håller nere kolesterolhalterna i blodet; faktorer som annars riskerar att bidra till hjärt- och kärlsjukdomar. För att lära oss mer inom ämnet tar vi hjälp av vår egen produktutvecklare på Life, Jan Wiberg. 


Omega-3 gynnar blodcirkulationen

En sund, balanserad kost tillgodoser oss viktiga ämnen, som bland annat bidrar till normal funktion i hjärta och kärl. Själv äter Jan efter regnbågens alla färger och kompletterar med tillskott i form av vitaminer, mineraler och sporer. Som kvalitetsansvarig för produktutvecklingen på Life arbetar Jan dagligen med innehållet i våra kosttillskott, och när det kommer till hjärt-kärl vill han lyfta vikten av fettsyror från Omega-3. 

– Fettsyror från Omega-3 gör att våra cellmembran (det som skyddar cellen, likt kroppens hud) bibehåller sin elasticitet, vilket är bra för bland annat blodcirkulationen. Det blir helt enkelt lättare för hjärtat att pumpa runt blodet i ett elastiskt omlopp. Motsatsen är lika tydlig; får en i sig för lite Omega-3 så kan cellerna bli stela, vilket inte gynnar deras funktion, säger Jan.


"Fettsyror från Omega-3 gör att våra cellmembran (det som skyddar cellen, likt kroppens hud) bibehåller sin elasticitet."


Q10 – vitaminer för cellerna  

Ett annat ämne som Jan menar att vi måste nämna när vi talar om hjärthälsa, är coenzym Q10. Denna coenzym finns i kroppens alla celler, med störst koncentration i just hjärtat. Q10 fungerar som ett vitaminliknande ämne, som bidrar till andra enzymers normala funktion och gör att de i sin tur kan bidra med energi. 

– Vi kan likna Q10 vid ett bilbatteri, som är nödvändigt för att starta bilen. Om batteriet är dåligt eller har laddat ur fungerar inte energiproduktionen som den ska. Precis så blir resultatet vid brist på Q10 i kroppen, förklarar Jan. 

Naturligt Q10 minskar med åren

Kroppen producerar Q10 på egen hand i levern men förmågan minskar med åren, redan från 30-årsåldern. Vid brist på Q10 kan man lätt känna sig trött och orkeslös – likt att batteriet är urladdat.

–  Q10 är ett ämne som vi har med oss från det att vi utvecklas i magen. Vidare behöver vi det genom hela livet – ett grundläggande behov – men då produktionen minskar med åren brukar jag rekommendera att man fyller på med Q10. Vi hittar detta coenzym i olika livsmedel och kosttillskott, tipsar Jan.


Ät mer av:

• Frukt och grönt

• Fullkorn

• Fisk och skaldjur

• Vegetabiliska oljor


Minska på:

• Kött- och charkprodukter

• Smörbaserade matfetter

• Salt och socker

• Alkohol och rökning

• Stress