Hälsoguiden

Vår hud behöver såväl fukt som fett för att vara hälsosam. En olja skyddar huden mot yttre påfrestningar och hjälper till att bevara fukthalten. Lär dig mer i vår guide här.


En ansiktsolja kan användas som ensam hudvårdsprodukt, men integreras med fördel som ett steg i en hudvårdsrutin som även inkluderar fuktgivande produkter, så som serum och fuktkräm. Vår hud behöver nämligen såväl fukt som fett för att vara hälsosam, generellt sett ca 70/30.


För att få ut så mycket som möjligt av din hudvård kan du ha som regel att applicera alla vattenlösliga (fuktgivande) produkter först och därefter oljebaserade, för att låsa in fukten. Låt gärna varje produkt sjunka in lite i huden innan nästa appliceras. Föredrar du en enklare rutin kan du använda olja på natten och en fuktkräm på dagen, eller blanda ett par droppar olja i din fuktkräm.

Vad är basolja? 

Basoljor är s.k. “carrier oils” som fått sitt engelska namn för att de transporterar eteriska oljor, då dessa inte ska användas outspädda på huden. Basoljor används även precis som de är, för sina återfettande och skyddande egenskaper. De utvinns vanligtvis från nötter, frön och kärnor.


Hur väljer man basolja? 

Basoljor har olika egenskaper och väljs främst utifrån torrhetsgrad, fettsyreprofil, absorption och hudtyp. Oljorna har även andra egenskaper, såsom vitamininnehåll och antioxidanter, vilket varierar beroende på vilken nöt, kärna etc. som oljan är utvunnen ur. Man kan med fördel blanda två eller flera basoljor för att skräddarsy oljan efter den egna huden.


Torrhetsgrad 

En olja klassificeras i olika torrhetsgrader: torr, halvtorr och fet. Torrhetsgraden i en olja påverkas framför allt av hur fettsyreprofilen ser ut, d.v.s. hur fördelningen ser ut mellan mättat, omättat och fleromättat fett. T.ex. blir en olja med mycket mättat fett (såsom kokosolja) fetare och kan t.o.m. vara fast i konsistensen. Ju torrare en olja är desto snabbare brukar den absorberas av huden. 


Mixade oljor 

Våra mixade oljor är uppbyggda för att passa en viss hudtyp och ett visst syfte. De består av ett antal basoljor, eteriska oljor och naturliga extrakt. Ingredienserna är utvalda för sina funktioner och för att skapa en komplett olja för den som inte vill blanda sin egen. Vid byggandet av en mixad olja tas faktorer som fettsyreprofil, antioxidanter, vitaminer, torrhetsgrad och absorptionsförmåga i beaktning. 


Förvaring 

Om oljor förvaras rätt håller de ofta betydligt längre än sina bäst före-datum.