Hälsoguiden
6 vanliga frågor om mammaträning

6 vanliga frågor om mammaträning

Olga Rönnberg, personlig tränare specialiserad på gravida och mammor, ger svar.

Läs mer

Olga Rönnberg, personlig tränare specialiserad på gravida och mammor, ger svar.

1. Hur kan man träna under graviditeten?
– Graviditeten är inte tiden då du ska sätta personbästa, utan då ska du underhålla den kondition du redan har. Mitt råd är att hålla i gång redan innan du vill bli gravid. Då blir din graviditet lättare och återhämtningensnabbare. Lyssna på din kropp. Magstödet kommer att hjälpa dig med alla framåtlutningar vid blöjbyten, alla lyft och din hållning vid amning. Det är också viktigt som mamma att man tränar rumpan eftersom man svankar mycket under graviditeten.


2. Har du några kostråd för kvinnor som tränar under graviditeten?
– Man måste äta, men man behöver inte ära för två, och man ska definitivt inte passa på att äta massa gott. I början när man mår illa kan det vara svårt att äta, så tänk på att få i dig näring, grönt, och proteiner. Du bygger ju en till kropp!


3. När kan man börja träna igen efter förlossning?
– Först ska amningen komma igång tycker jag. Men man kan träna dagen efter om man vill, men då pratar vi om mjuka andningsövningar. Vänta i minst 6-9 månader innan du börjar springa igen.

4. Vilken form av träning ska jag börja med efter förlossningen?
– Fokusera på magen, bålstyrka tar mest stryk av en graviditet. Börja med att lära dig andas på rätt sätt. Som höggravid tappar man kopplingen mellan andning, dia- fragma, bålmuskulatur och bäcken- botten. Börja med att promenera och fokusera på att stärka upp mage, säte och bäckenbotten. Sen är det viktigt att börja styrketräna  – styrketräning är grunden för att möblera om kroppen.


5. Hur snart kan jag komma i form efter graviditeten?
– Ge dig själv ett år att komma i form efter en graviditet. Tänk på att det tog nio månader att gå upp gravidkilona. Var realistisk – vissa dagar är skit för att man inte sovit och då kan man inte träna. Om du stressar över det så lägger du stress på existerande stress, och följden blir att du bränner ut dig. När jag coachar mammor är det för minst tre månader, vissa tre år.


6. Vad är ditt bästa mamma-tränings- tips?
– Se till att komma ut! Sitter du hemma kan allt bli jobbigt och man hamnar lätt i en negativ spiral där man inte orkar träna. Man blir ju lite knäpp när man inte får sova – då är det viktigt att komma ut och promenera bort sitt dåliga humör.