Hälsoguiden
Stressa mindre

Stressa mindre

Stressad? Då är du är inte ensam. 23% av kvinnorna och 17% av männen uppger att de haft besvär till följd av arbetet enligt Arbetsmiljöverket.

Läs mer

I nästan 9 fall av 10 är det t.ex. stress eller psykosociala förhållanden som ligger bakom besvären (Arbetsorsakade besvär, Statistiska Centralbyrån/Arbetsmiljöverket, 2010).

Men arbetet är inte det enda som kan göra dig stressad, och ofta är det en kombination av krav från flera håll som påverkar oss. T.ex. att få ihop vardagspusslet med familj och arbete.

Enligt Arbetsmiljöverket utsätts alla någon gång för påfrestningar i sitt arbete och i livet i allmänhet. Om påfrestningarna är förhållandevis kortvariga, med tillfällen till återhämtning, behöver de inte vara till skada för oss.

Lär dig koppla av och varva ned. Att helt undvika stress är svårt, men om du kan lära dig att koppla av och varva ned så har du bättre möjlighet att hantera stressiga situationer.


6 tips för återhämtning

1. Sömn. Se till att du får tillräckligt med sömn. Sömn är en av de viktigaste faktorerna för återhämtning.


2. Motion. Att motionera är för många ett bra sätt att slappna av på.


3. Kost. Se till att äta mat som din kropp mår bra av. Försök att undvika snabbmat och mycket socker. Se till att du får i dig alla vitaminer du behöver.


4. Tänk positivt. Det är lätt att fastna i negativa tankar som gör stressen värre. Försök fokusera på det som är positivt i ditt liv. För många kan Mindfulness-övningar eller Yoga hjälpa att släppa negativa tankar.


5. Är det verkligen så bråttom? Nästa gång du blir stressad, tänk efter om det verkligen är så bråttom eller så viktigt.


6. Ta hjälp av dina nära. Stöd från omgivningen är ett effektivt skydd mot stress.


Produkter för avkoppling

Nedan har vi samlat några favoritprodukter som kanske kan hjälpa dig att koppla av.


Life Vetekudde 

Är du spänd i axlarna efter en lång dag vid datorn eller i bilen? Värmen från vetekudden hjälper till att mjuka upp spända och stela muskler i rygg, nacke och axlar.


Adapt Anti Stress

Adapt Anti Stress är ett kosttillskott framtaget för känslomässig balans och bidrar till att minska vardagsstressen och förbättra sömnkvalitén.


Lavendel Relaxing Body Oil 

Be din partner om en massage med lavendelmassageolja. Det är en avslappnande kroppsolja med lavendelolja som vårdar och mjukgör huden samtidigt som den verkar lugnande och rogivande på sinnet. Den fina doften från äkta eterisk lavendelolja hjälper till att skapa en känsla av välbefinnande och att lättare kunna slappna av och minska på spänningar.


Melissa Dream 

Melissa Dream innehåller citronmelissextrakt som bidrar till en normal och djup sömn. Produkten innehåller också grönt te, kamomill, B-vitamin och magnesium. Innehållet av riboflavin, tiamin, niacin, B6 och B12 bidrar till nervsystemets normala funktion. 60 tab.


Valerina Forte 

Valerina Forte är ett växtbaserat läkemedel från vänderotssläktet. Det är extrakt av valerianarot och tillhör läkemedelsgruppen sömnmedel och lugnande medel. 80 tab.


Te

Ett underbart gott te, perfekt att dricka innan du går och lägger dig! Kanel, kamomill, rooibos, citronmeliss och valerianarot som kan hjälpa till att upprättahålla en hälsosam sömn i samband med en balanserad kost och en hälsosamlivsstil.