Hälsoguiden

Skillnaden mellan fysikaliskt och syntetiskt solskydd:


Vi skyddar oss mot solens strålar av många anledningar. En är att vi vill förbygga för tidigt åldrande av huden. Solens strålar frigör fria radikaler i huden och de fria radikalerna attackerar våra friska hudceller och föråldringsprocessen är igång. Solen orsakar också uttorkning av huden, huden blir yt-torr och rynkor bildas. Solen orsakar pigmentfläckar och kan också vara grunden för hudcancer. Hudcancer är en cancerform som tyvärr ökar snabbast i samhället.

Det finns flera typer av solskydd. Det som de flesta av oss känner till är syntetiskt solskydd eller som det ibland kallas kemiskt solskydd. Att kalla något kemiskt är inte korrekt om man vill särskilja det då allt består av olika typer av kemiska sammansättningar.  Så ska man vara korrekt så heter det syntetiskt UV-filter och inte solskydd.


Syntetiskt UV-filter består av många olika typer av filter som skyddar mot antingen UVA, UVB eller både och. De fungerar på så vis att de absorberar solens strålar i huden och omvandlar strålningen till att bli ofarlig strålning.

Den andra typen av UV-filter är det fysikaliska filtret, också kallat mineralfilter. Det består av zinkoxid och/eller titaniumdioxid. Dessa oxider är mineraler och därav namnet mineralfilter. De skyddar båda mot UVA och UVB-strålning.

Ett fysikaliskt filter reflekterar solens strålning så att de inte kan tränga in i huden. De lägger sig alltså på hudytan och speglar strålarna så att de studsar från huden.

Den största andelen av solskyddscremer på marknaden innehåller syntetiska solskydd. Det finns många fördelar med att istället välja ett fysikaliskt filter i sin solkräm. En aspekt är att flera av de syntetiska filtren visat sig ta sig in i blodomloppet och studier visar också att de lagras i våra inre organ. Det finns en undersökning som visar att tex. de aktiva beståndsdelarna i solskyddsmedel som innehåller UV-skydden avobenson, oxybenzon, octocrylen och ecamsule överskrider de gränsvärdena för vad kroppen ska exponeras för, detta slår forskarteamet från FDA fast. Redan 2005 kunde man konstatera på Sahlgrenska att syntetiska solskyddsfilter lagrades i njurar på små barn.

Det finns också andra hälsosapekter med syntetiska solfilter bland annat pekar studier på att vissa är hormonstörande och påverkar spermiernas kvalitet. Vid Rigshospitalet i Köpenhamn är Centrumet Edmarc världsledande när det gäller forskning på uv-filter och effekter på reproduktion och människor. UV-filter är en i mängden av potentiellt hormonstörande kemikalier som vi är utsatta för men de har varit lite förbisedda av forskningen, säger Anna-Maria Andersson, forskningschef vid Edmarc. Från och med nyligen så har man sänkt de godkända gränserna för vissa syntetiska filter enligt uppdaterad EU-lagstiftning.

Fördelarna med ett fysikaliskt filter är att de reflekterar solens strålar så de studsar på huden. Både syntetiska och fysikaliska filter skyddar effektivt mot solens strålar så båda varianterna är ett bra val utifrån att skydda huden mot cancer eller för tidigt åldrande.


Fysikaliskt filter kan inte penetrera huden (om de inte tillförs i nanoformat) och kan då inte ta sig in i varken organ eller blodomloppet.
Två mycket omtyckta solskyddsmärken med fysikaliskt skydd är Beachkind och Bioregena Sun Care.