Hälsoguiden
7 tips för vardagsenergi

7 tips för vardagsenergi

Stress, dålig kost, för lite sömn eller brist på fysisk aktivitet. Den främsta orsaken till låg energi = obalans, vare sig det beror på fysiska eller psykiska tillstånd. För att få tillbaka energi i vardagen behöver du fundera på vad som orsakar obalansen och därefter vad du aktivt kan göra för att återställa den. Vi ger dig tips som hjälp på traven!

Läs mer

1. Välj dina tankar

Vår hjärna är automatiskt inställd på att fokusera på negativa tankar. På problem, oro och elände. Ju mer du låter hjärnan älta dessa negativa tankar, desto mer verkliga kommer de att framstå som. Med andra ord är vi duktiga på att själva skapa problem och oro för sådant som egentligen inte finns. Livet kanske inte alltid blir som du önskar men du äger alltid dina tankar och där kan du välja vart du vill lägga ditt fokus. Fokusera på positiva saker som ger energi!


2. Ta en paus

Hoppa av livets ekorrhjul då och då och ge dig själv egentid för andrum. Ibland behöver du kanske bara dra dig undan världen 10 minuter för att hämta andan, ibland krävs det att du åker bort över dagen eller kanske flyr din tillvaro för en helg eller en hel vecka med långa sovmornar. Hjärnan behöver få vila för att kunna processa tidigare intryck.


3. Drick smoothies

En näringsrik smoothie ger kroppen energi! Blanda ihop frysta hallon, en banan, ett äpple och en apelsin med valfria vegetabiliska pulver.


4. Skogsbada

Att spendera tid ute i naturen reducerar stress. Naturen aktiverar det parasympatiska nervsystemet, kroppens lugn- och rosystem, och gör att vi känner oss avslappande och tillfreds.


5. Skratta mer

Ha ha ha! Ett gott skratt förlänger livet sägs det. Skratt sänker stresshormonerna och stärker även vårt immunförsvar. Att ha roligt ökar också produktionen av serotonin, ett av kroppens ”må-bra-hormon”.


6. Fyll på med D-vitamin

Under vinterhalvåret i Norden räcker inte solljuset till för att förse oss med tillräcklig mängd D-vitamin. Tips är därför att ta tillskott av D-vitamin för att inte få brist. D-vitamin behövs för att bibehålla ett normalt immunförsvar, 

benstomme och normal muskelfunktion.


7. Rör på dig

Det är inget nytt av att vi mår bra av att röra på oss. Träning frisätter olika hormoner i kroppen, som t.ex endorfiner, dopamin och serotonin som gör att vi mår bra. Det behöver inte vara avancerat, en rask promenad räcker gott och väl!