Hälsoguiden
Annelie Pompe

Annelie Pompe

Tag ett djupt andetag – det kan behövas i Annelie Pompes värld. Hon är fridykaren och klättraren med flera världsrekord, som utmanar oss att släppa taget om våra tankar, våga umgås med oss själva och leva passionerat. Dessutom älskar hon yoga och chiafrön.

Läs mer

Stand up-paddlingen är ny för Annelie som alltid gillat att testa nya sporter. Men det är fridykning hon satsat mest på, och hon har rekorden i fyra av fem grenar. I två av de djupaste och därmed farligaste grenarna, no limit och variabel vikt, har hon dessutom männens rekord. Hon kan hålla andan i SEX minuter och få ned sin puls till 20 slag per minut. Det senare en fysisk fördel även vid bestigning av berg, som är hennes andra stora passion. Hon är till exempel den första kvinnan att bestiga Mount Everest från bergets norra sida.


Nyfiken inställning

I sin nyutkomna bok Otroligt högt och extremt djupt berättar Annelie om sina många äventyr, men framför allt vill hon inspirera och utmana oss att våga följa vår passion i livet. Hon skriver: ”Jag tror att alla barn är äventyrare. När allt är nytt, när man är nyfiken, då är livet ett äventyr. Jag slutade inte vara nyfiken. Jag slutade inte klättra i träd eller prata med fiskarna under vattnet.”

En nyfiken inställning är något hon uppmuntrar. – När något känns tufft eller svårt, testa att gå in i situationen med nyfikenhet istället! Då blir nästan allt spännande. Det är så häftigt med hjärnan, säger Annelie.


Hjärnan och våra tankar

Inom fridykning spelar hjärnan och ens tankar en stor roll. Det sägs att 80 procent sitter i huvudet. Att tänka tar syre, så ju mindre du tänker desto mer syre sparar du. Och då kan du dyka djupare.
– Tankarna vill gärna tänka och pockar på uppmärksamhet. Då brukar jag styra dem till att fokusera på en förnimmelse i stället, till exempel känslan av vatten mot ansiktet när jag är på väg neråt. Eller hur det låter i havet, för det knastrar lite under ytan. Eller känslan av att det blir mörkare och kallare, att känna trycket. Det tar bort fokus på tankarna.

Om det ändå dyker upp en onödig tanke?


– Då har jag ett dykmantra; Let go! Fridykning i sig själv handlar väldigt mycket om att släppa tag. Släppa sina tankar, sina spänningar i kroppen, viljan att andas. Sedan ska du helst släppa taget om viljan att nå djupet också. Tänker du att du vill vara där nere, då är ju tankarna där nere också, i stället för i nuet. Och då kanske du missar en tryckutjämning eller något annat avgörande. Man måste ha en plan.

Att ha en plan för vissa situationer menar hon är värdefullt även i livet utanför dykningen.


– I de fall du vill bryta en vana hjälper det väldigt mycket att ha något att byta ut den vanan mot, som du hellre vill göra eller tänka. Det är så stort med tankar, att de faktiskt skapar spår i huvudet. Varje tanke innebär en fysisk förändring i hjärnan. Vill du ändra det spåret gäller det att hitta ett nytt spår som du vill att tankarna ska ta istället.


Yoga, smoothies och "Det stora blå"

Genom dykningen har hon fått ett stort intresse för hjärnan och hon håller själv på att utbilda sig till mental tränare. Hon tränar sina tankar på olika sätt.


– Yoga gör jag varje dag, allt från 5 till 45 minuter. Sen kan man yoga på så många olika sätt, bara genom att vara medveten om sina muskler, hitta avslappning och andning. Då kan nästan vad som helst vara yoga.

Annelie är en uppbokad person som förutom sina expeditioner håller föreläsningar eller tränar inför framtida äventyr. Allt från simträning, styrketräning och löpning till kajakpaddling, mountainbike och surf.


 Hon är noga med sin kost och älskar supermat, gärna i smoothies. Som vegetarian kompletterar hon med B-vitamin och järn.

Annelie kommer från Mölndal utanför Göteborg, och som liten tillbringade hon mycket tid i skärgården. Hennes pappa var fridykare och det inspirerade henne förstås. Hon har alltid trivts bra under ytan, men att hon skulle syssla med fridykning på allvar blev först självklart för tio år sedan. Hon hade efter en tid som dykguide i Thailand hoppat på en utbildning inom IT, men längtade bort, såg filmen Det stora blå om en fridykare och ”blev blixtkär”. Hon flyttade till Egypten för att kunna dyka på heltid.


Det sägs att man lär känna sig själv när man dyker?
– Det finns ju ingen annan där. På så vis är det en otroligt ensam sport, du är helt utlämnad åt dig själv och dina tankar och din kropp som genomför det här. Det gäller att hitta lugnet i sig själv och vara bekväm i sig själv, att kunna ha kul med sig själv. Kan du vara vän med dig själv, kan du också lättare vara vän med och förstå andra.


Vi blir inte lyckligare av saker

Annelie bor i dag lite överallt, hon har ingen lägenhet men är skriven hos sina föräldrar. Hon berättar att det är ett aktivt val, hon gillar att känna sig fri, lägenhet har inte varit hennes grej. För några år sedan när Annelie och dåvarande pojkvännen gjorde slut och sålde sin lägenhet gjorde de sig samtidigt av med 70 procent av allt de ägde. Det var just känslan efteråt som var så skön berättar Annelie.


– Jag tror många börjar inse att vi inte blir lyckligare av mer saker. Att det är när man har tid över som det känns lyxigt. När det är enkelt.

På frågan om kommande äventyr räknar hon ivrigt upp resa efter resa. Mot slutet av året ska hon slutföra Seven Summits* genom att bestiga de sista två bergen. Från december till februari ska hon göra en kombinerad klättrings- och fridykningsresa till Antarktis. Hon ska bestiga det högsta berget där och fridyka med valar, pingviner, delfiner och sälar från en segelbåt. Något hon ser fram emot.


Blir du aldrig stressad?
– Jag tycker det är roligt att ha jättemycket att göra. Men ibland tar det några dagar för mig att varva ned och hitta tillbaka till ett lugn. Jag tycker om lugn också. Det går att göra saker snabbt, det viktiga är att det finns balans.


Är det viktigt att vara bäst?
– Inte så mycket längre, nu är det nog mer upplevelsen som blivit större.


Så om du inte lyckas genomföra alla Seven Summits är det okej?
– Då skulle jag försöka igen, säger Annelie och skrattar. Jag är sjukt envis. Funkar det inte så fortsätter jag tills det funkar helt enkelt. Eller så länge jag har passionen kvar!


Annelie Pompe om

Passion

Alla har passion inom sig. Se det som en upptäcktsresa, ställ frågan till dig själv och känn efter. När brinner det till, när känner du att du älskar det du gör? Våga testa nya saker.


Motivation

Gå en ny väg till jobbet, sätt på härlig musik som gör dig glad. Tänk framåt, vad har du att se fram emot nästa vecka eller nästa månad? Hitta de små kickarna.


Förändring

Det är alltid en risk med förändring för man vet ju inte hur det kommer sluta, och då är det lätt att stanna i det småtråkiga. När du däremot kan lära dig leva med lite spänning når du längre.


Målsättning

Det är viktigt att du har mål men också viktigt att du ser över dem längs med vägen, för du kan förändras! En målsättning ska vara så viktig att den känns i magen och hjärtat. Och se upp för skygglappar som gör att du blint rusar fram mot ditt mål och missar saker på vägen.


Vila

Det är viktigt att planera in återhämtningsperioder, och komma underfund med vad återhämtning är för dig. Om jag haft en lång föreläsningsdag går jag inte till gymmet och sliter i tunga vikter. Då gör jag hellre en lugn löprunda i skogen, eller ett yogapass.


Vänlighet

Vi är för hårda mot oss själva, och är vi arga på oss själva skapar det mer stress. En bra början är att vara lite vänligare mot sig själv. Kanske säga nej till vissa saker, och säga mer ja till andra saker. Att ta kontroll över andningen fem minuter om dagen kan också vara en bra början.