Hälsoguiden
Så kommer du i mål

Så kommer du i mål

Äta hälsosammare, träna mer och stressa mindre – det är tre av våra vanligaste nyårslöften. Med en genomtänkt mjukstart, där du lägger fokus på långsiktighet och välbefinnande, kan du slå alla tre flugor i en smäll.

Läs mer

Kom i form - månad för månad

Januari

Formulera dina mål noga – både huvudmålet och de konkreta förändringar du vill göra för att nå dit. Tänk: Vad, när hur.


Februari

Välj ut en eller två saker att börja med (t.ex att byta ut sötsaker och fikabröd mot nyttigare alternativ och byta läsk och andra söta drycker mot vatten).


Mars

Trappa upp med en till utmaning, t ex träning ett par gånger i veckan, eller att promenera till och från jobbet vissa dagar.


April

Utvärdera de första månaderna. Beröm dig för allt, stort och smått, som du lyckats med hittiills. Något som inte lyckats? Fundera på varför och sök lösningar.


Maj

Lägg till ytterligare någon förändring som känns taggande, trappa t ex upp träningen med någon ny rolig gruppträning och se över dina matvanor - finns det kanske några tomma kalorifällor som du kan byta ut mot mer näringsrika alternativ?


Juni

Förbered dig mentalt för sommaren och semestern. Förutse olika utmaningar och planera sätt att undvika att falla tillbaka i gamla mönster. Tänk på förhand ut nyttiga och läskande belöningar, som jordgubbar och vattenmelon, och planera hur du kan motionera regelbundet under ledigheten.


Juli

Utvärdera de gångna månaderna och sommaren så här långt. Finns det något du behöver justera för att bättre hålla rätt kurs? Njut av ljuset och värmen och passa på att röra dig mycket utomhus, till cykel och till fots.


Augusti

Förbered dig för höstens rutiner. Snart är det kanske dags för mer inomhusträning igen. Känns det taggande att återgå till vårens upplägg, eller behöver du tänka nytt för att känna dig motiverad? Se hösten som en chans till nystart.


September

Om du hittat tillbaka till en god rutin som du trivs med – bra! Om du känner att du kört fast, testa att trappa upp genom att ge dig själv en utmaning som ett tävlingslopp, eller prova något nytt för att få tillbaka gnistan, kanske en danskurs.


Oktober

Fortsätt enligt ditt nya, förbättrade upplägg och glöm inte att berömma dig själv, inte bara för de konkreta mål du uppnått utan minst lika mycket för själva ansträngningen. Tänk på träningen som något du unnar din kropp, för att du tycker om den.


November

Förbered dig mentalt för vinterns utmaningar. Sök ljus och luft för att hålla energin uppe och försök redan nu förutse de utmaningar som kommer med högtidernas frestelser. Njut av att hitta på nyttiga sätt att skapa vintermys och julstämning (som enorma mängder apelsiner och läskande granatäpplen eller nötter och kryddiga teer).


December

Se tillbaka på året som gått och den resa du gjort och känn dig stolt över det du åstadkommit. Kanske har du redan nått ditt mål – grattis! Gör i så fall en plan för hur du ska fortsätta vidare i samma anda. Om du ännu inte nått hela vägen fram utan har en bit kvar – kom ihåg att själva förändringen till ett hälsosammare liv är det största målet av alla, och redan genom att börja har du lyckats!