Hälsoguiden
Allt om massage

Allt om massage

Spända axlar, stel nacke eller ond rygg? Då är det dags att boka en massage! Massage löser upp spänningar, motverkar stress och mjukar upp muskler.

Läs mer

Vi är många som jobbar för mycket, sover för lite och tränar för sällan. Stressen vår livsstil skapar sätter sig ofta i musklerna som blir spända. Regelbunden massage löser upp spänningar och hjälper kroppen att slappna av och må bra.


Fördelar med massage

– Massage har förebyggande effekt. Dessutom frigörs måbra-hormonet oxytocin av beröringen, säger Reda Negm, specialutbildad massageterapeut på Hemmassagen, ett företag som kommer hem till kunderna och erbjuder olika former av massage i hemmet.


Fördelarna med massage är många, spända muskler blir mjuka och elastiska.
– Regelbunden massage motverkar också trötthet i axlar, rygg och nacke. Du känner dig lugnare och rörligare efter en massage. Massagen löser inte bara upp kroppens spänningar utan frisätter även slaggprodukter, som därmed kan transporteras ut ur kroppen. Många tränar hårt och även om man är noga med att stretcha efter träning kan det också vara bra att ta hand om musklerna efteråt. Då hjälper massage för att hålla kroppen i form.


Konsten att massera

Att massera är en konstart i sig.
– Viktigast för mig som massör är att känna in den jag masserar. Jag måste se och läsa av kroppen, ansiktsuttrycken, andningen. Jag hittar alltid problemen i din kropp innan du har berättat dem för mig. Men det gäller att se var problemet kommer ifrån – ditt onda i nacken kommer troligen inte från nacken, utan från muskelfästen i ryggen, till exempel. Jag känner det i mina händer, säger Reda.


Kroppens lugn-och-ro-hormon

Som en extra bonus vid massage utsöndras kroppens eget må-bra-hormon oxytocin, som ger lugn och ro. Hormonet utsöndras av hormonkörteln hypofysen i hjärnan.


Lyssna på kroppen

Kunderna kommer oftast till Reda med samma problem: de har ont någonstans och de kan inte sova. Enligt Reda beror problemen oftast på att de lever för stressigt och förtränger kroppens symptom. De har slutat lyssna på kroppens tidiga signaler om att något är fel.


– Jag hjälper människor att lyssna på sin kropp och få bättre kroppskännedom. Om du lyssnar på din kropp när du har stela muskler, då kan du rehabilitera och förebygga problemen. Men lyssnar du inte utan stressar vidare istället för att stretcha kan du få problem i framtiden.


Rör på dig

Små saker gör stor skillnad menar Reda. Som att röra på axlarna en stund varje timme, eller resa sig och gå ett varv på jobbet ett par gånger om dagen. Visst kan du ha högklackat, men inte varje dag. Visst kan du bära din tunga jobbväska men kom ihåg att byta hand ibland.
– Jag försöker få mina kunder att förändra hur de sitter, står och går. Men de måste själva inse att de har ett problem. Massage hjälper för stunden men du måste kanske också förändra din livsstil? En del vill inte lyssna, de tycker att de ”bara har lite ont” och kör på för långt. Du måste välja att prioritera din egen hälsa.


Visste du att?

Ordet ”massage” härstammar från latinets ”massa” eller grekiskans ”massien” eller ”massa” som betyder beröring.

Vid beröring och massage frigörs hormonet oxytocin från den hormonbildande körteln hypofysen i hjärnan. Hormonet förs via blodet ut i nervsystemet och kroppen. Oxytocin, som kallas för ”lugn- och ro-hormonet".


Världsberömd svensk massage

Klassisk svensk massage – västvärldens mest använda massageform – är en djupgående massage som genom att knåda och töja musklerna löser upp kroppens spänningar. Massagformen används i förebyggande, rehabiliterade och avslappnade syfte och utvecklades av Per-Henrik Ling (1776-1839) som kallas den svenska gymnastikens fader.


Massera mera!

En skön olja gör det lättare att massera. Det finns idag ett stort utbud av olika oljor, vissa värmande, andra väldoftande. Kokosolja mjukgör, massageoljor med eteriska oljor underlättar massagen och får dig att slappna av. Har du ingen som kan ge dig massage kan du skaffa dig en fotmassagerulle, en acuball eller värmande acubck som hjälper dig att massera kontorsryggen. En miniwell ger skön shiatsumassage för rygg och nacke. Även en värmande vetekudde är en bra investering då värmen i kombination med massage gör att spänningar lättare löses upp.