Hälsoguiden

Life är stolt sponsor av Vårruset 2023.


Vårruset är Sveriges största motionsturné för tjejer arrangerat av Marathongruppen. Vårruset besöker 20 städer runt om i Sverige med målet att arrangera högkvalitativa evenemang för alla typer av löpare, joggare och motionärer och därmed bidra till ökad motion och – precis som oss på Life – att förbättra folkhälsan. Läs mer om Vårruset här.


Spring in våren med Vårruset och få en trevlig kväll med härlig stämning, fin gemenskap och rörelseglädje - anmäl dig här!

Ömma knän? Stela höfter? Lyssna på kroppens signaler i tid och ge den rätt förutsättningar för att bibehålla rörliga leder.


3 tips för stela leder!


1. Rör på dig
Även om det kan värka i stunden är motion och rörelse långsiktigt den bästa boten mot stela leder. Vilken typ av träning som dina leder mår bäst av beror på hur vältränad du är från början.

2. Stärk musklerna
Ju starkare benmuskler du har, desto mindre belastar du lederna i dina knän. Därför är styrketräning viktigt. För en otränad person är det allra bäst att börja med styrketräning i kombination med promenader, cykling eller vattengymnastik.

3. Ät varierat och ta specifika tillskott
En varierad kost är grunden. Dessutom finns flera olika näringsämnen som bidrar till att bibehålla god ledhälsa, så som till exempel nypon och gurkmeja. Kosttillskott för lederna koncentrerar dessa näringsämnen.

Kosttillskott för lederna

Lyssna på kroppens signaler i tid och ge den rätt förutsättningar för att bibehålla rörliga leder. Vi har ett brett utbud av kosttillskott för dina leder.

Till kosttillskott för lederna
Kosttillskott för lederna

Värme för mjuka muskler

Värme kan ha god effekt mot ledvärk, då den mjukar upp stela muskler. Ett enkelt sätt att förse onda leder och muskler med värme, är via en värmekudde.

10 sätt att använda din vetekudde
Värme för mjuka muskler

Alla kan springa – men gör det rätt så du inte blir skadad. Här får du vår sju bästa löptips:

1. Köp löparkläder. I snygga träningskläder känner du dig direkt som en löpare.


2. Spring långsammare. Det är viktigt att du kan andas, du ska inte tokspringa och flåsa hela tiden. Dela in passet i lugn uppvärmning, snabbare löpning och lugn avslutning.


3. Sätt i foten rätt. Följ ditt naturliga löpsteg och för in foten så du sätter ner den så rakt under höften som möjligt. Tänk dig att du har ett hjul som rullar under dig. Sätt aldrig i hälen framför dig – då bromsar du.


4. Korta stegen. Det ger ett mjukare steg så du slipper onda knän och sparar på musklerna. I uppförsbacke kan du korta steget ännu mer och hjälpa till med armarna.


5. Sträck på dig. Håll en rak stolt hållning när du springer, som om någon drog dig rakt upp i håret. Öppna upp bröstkorgen så du kan andas. Öra, axel, höft, knä och ankel ska vara i en rak linje. Undvik ostkrokshållning!


6. Rikta energin framåt. Fladdra inte åt sidorna utan tänk dig en tågräls och följ den. Du ska framåt, så låt näsa och knän peka framåt. Gör tummen upp så får du dessutom en bra armpendling.


7. Spring med en kompis! Bästa tipset är att boka träning med en kompis. Man sviker inte en kompis och då blir träningen av – och dessutom har du roligt på vägen!

Sporttillskott

Det finns många produkter som passar vid träning – frågan är vilket som passar just dig? En bra början är att definiera vad du har för mål med din träning.

Läs mer här
Sporttillskott

Löpträning på hög nivå

Varken värmebölja eller regnskurar kan hindra en löpare som är i bra form. Förutom en skada! Men det finns sätt att undvika dem.

Läs mer här
Löpträning på hög nivå