Hälsoguiden
10 sätt att använda din vetekudde

10 sätt att använda din vetekudde

En vetekudde är en oslagbart skön värmekälla, men visste du att den också kan kylas? Här är 12 smarta användningsområden.

Läs mer

En vetekudde är en oslagbart skön värmekälla, men visste du att den också kan kylas? Här är 12 smarta användningsområden.


Vete innehåller vatten och har därför en bra värmelagrande förmåga. Men en vetekudde kan vara så mycket mer än bara en värmekälla när man känner sig frusen. Den jämna, behagliga värmen och tyngden från vetekornen hjälper kroppen att slappna av i en stressig tillvaro. Dessutom kan vetevärmare också kylas ned! Här är tolv smarta sätt att använda din vetekudde.10 sätt att använda din vetekudde


1. Vetekudde för stela axlar

Mycket tid framför datorn? En varm vetekudde över axlarna kan hjälpa till att släppa spänningarna. Tyngden från värmekudden motverkar tendensen att dra upp axlarna till ett spänt statiskt läge.


2. Vetekudde för bättre hållning

Tyngden av en vetekudde över axlarna kan dessutom fungera som en påminnelse för bättre hållning. Använd till exempel vid stillasittande kontorsarbete. Den behöver då inte värmas upp.


3. Vetekudde innan massage

Att använda en värmekudde innan massage är en bra genväg till att värma och mjuka upp musklerna innan de ska knådas.


5. Vetekudde på magen

Värmen hjälper kroppen att slappna av och kan vara skön att lägga på magen vid behov. Det finns även vetebälten som du spänner runt bålen.


6. Vetekudde mot solsveda

Bränd i solen? Lägg din vetekudde i frysen och låt den sedan kyla ned de drabbade, solsvedda områdena.


7. Vetekudde efter träning

Efter ett hårt träningspass är det skönt att lägga vetekudden på de ansträngda musklerna.


8. Vetekudde på pannan

En kyld, svalkande vetekudde kan också vara skön att lägga över huvudet vid behov.


9. Vetekudde vid förlossning

En vetevärmare kan vara ett fint komplement att ta med till BB inför förlossningen.


10. Vetekudde vid amning

Under den första tiden när man ammar kan man få ont i brösten. Då är det skönt att lägga på vetekudden.Skötselråd:

Tvätt av vetekuddar

Vetekudden är sydd i bomull eller linne, naturliga material som kan ta upp och avge fukt. Det är dock svårt att tvätta kudden med vete i och det är därför bra om kudden har ett ytterfodral som man tar av när man ska värma eller kyla vetekudden och som vid behov kan tvättas separat.


Värmning av vetekuddar

Tiden du ska värma din kudde varierar efter storlek och mikrovågsugn men för en stor kudde brukar 2-4 minuter på full effekt vara lagom. Lägg innerkudden på en tallrik (eller i ett uppochnervänt mikrolock) och se till att den inte tar i väggarna för att hindra rotationen och därmed en jämn uppvärmning.

Har man ingen mikrovågsugn fungerar det bra att värma den i vanlig ugn. Lägg den i en form och värm i ungefär 15 minuter på 80 graders värme.


Återfukta vetet

Fukten i vetet dunstar med tid, vilket leder till att vetekudden inte håller värmen lika bra. Därför kan vetet i en vetevärmare behöva återfuktas för att behålla sina goda egenskaper. Det gör du enkelt genom att värma vetekudden i micron tillsammans med ett glas vatten. Vattnet ångar upp och återfuktar vetet. Det kan också fungera att spraya lite vatten på kudden med en blomspruta. Se bara till att den inte bli för blöt.


Kylning av vetekuddar

Vill du kyla din vetekudde, lägg den i en plastpåse i frysen i ca 60 minuter.


Varning!

Det är viktigt att undvika att vetekudden blir smutsig, eftersom smuts kan orsaka brännskador vid uppvärmningen. Se dessutom till att den inte är inne i mikron för länge. En uttorkad vetekudde kan börja ryka och i värsta fall kan den ta eld.