Hälsoguiden
Stilla din hudhunger

Stilla din hudhunger

Forskning visar att vårt behov av fysisk närhet nästan är lika stort som vårt behov av syre, mat och vatten. Brist på närhet kan leda till något som kallas ”hudhunger”. – Därför mår alla bra av massage, både fysiskt och psykiskt, säger massageterapeuten Reda Negm.

Läs mer

Det är inte bara elitidrottare som behöver massage. Faktum är att fysisk beröring är livsviktigt för att vi människor ska må bra.
Kramar, klappar, smekningar och massage löser inte bara upp spänningarna i musklerna och stärker immunförsvaret, utan frisätter också må bra-hormonet oxytocin som styr en rad livsviktiga funktioner i kroppen.
– Oxytocin lugnar oss, sänker blodtrycket, minskar kroppens stresshormoner, lindrar smärta samt påskyndar kroppens läkningsprocesser vid skador och sjukdomar, säger massageterapeuten Reda Negm på Hemmassagen.se, som masserar allt från Biggest Looserdeltagare och gladiatorer till stressade kontorsarbetare.
– Bara beröring som en hand på din arm eller en kram gör att du genast känner dig lite bättre. Tänk då hur bra du skulle må av en timmes avslappnande helkroppsmassage, säger Reda Negm.


Vi har ett inbyggt behov av fysisk närhet

Enligt Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi och författare till flera böcker om just oxytocin, är vårt behov av fysisk närhet nästan lika stort som vårt behov av syre, mat och vatten. Beröring är till och med en förutsättning för nervsystemets utveckling hos spädbarn.
Vårt behov av beröring kallas ”skin hunger” eller ”hudhunger” – helt enkelt brist på fysisk närhet. Massage kan stilla behovet, göra dig mjuk i kroppen vilket minskar skaderisk, och göra dig mer motståndskraftig mot infektioner.

Flera kliniska studier visar på att massage ökar antalet lymfocyter i kroppen, en sorts vita blodkroppar som utgör huvuddelen i immunförsvaret. Forskning har visat att massage också sänker blodtrycket, ökar blodcirkulationen och får igång lymfsystemet, vars uppgift är att rensa kroppen på gifter genom svett och urin.


Massage hjälper mot migrän och sömnbesvär

Akut smärta och idrottsrelaterade skador kan lindras med massage, men också de spänningar du får av att sitta åtta timmar på en kontorsstol med korsade ben, hukad över dataskärmen.
– Genom att massera nacken och axlarna kan du dämpa din migrän eller huvudvärk på ett effektivt och skönt vis. Du kan också lindra PMS-symptom, säger Reda Negm.
Massage påverkar också sömnen. När du är avslappnad förbättras din sömnkvalitet och du klarar stress bättre. Forskning visar att regelbunden massage kan hjälpa mot nervositet och stress på lång sikt. Men massage hjälper dig också mentalt, menar Reda Negm.
– Folk är stressade och har för mycket i huvudet. Det är jobbet, barnen, deadlines, krav från omgivningen. Men under massagen kan du fokusera på kroppen i stället för huvudet, det är din egen tid.


Så frigör du oxytocin på egen hand

VÄLJ VÄRME! Värme frisätter oxytocin i kroppen. Sov med ett extra tungt täcke som hjälper dig att slappna av och ha en värmedyna eller varm vetekudde i sängen. Du kan även ta en lång, varm dusch eller ett hett bad för att slappna av och må bra innan du lägger dig på kvällen.

MASSERA FÖTTERNA! Oxytocin frigörs även när du ger dig själv massage. Ta ett skönt fotbad och massera sedan fötter och händer med en väldoftande olja eller vårdande kräm. På fötterna sitter många akupunkturpunkter som du kan trycka på för att må bättre. Det finns även anpassade fotmassagerullar som kan hjälpa dig.


TA PÅ DIG SJÄLV! Att smeka sig själv till orgasm är ett oslagbart sätt att frigöra kroppens må bra-hormoner. Det finns en rad hjälpmedel som sexleksaker och massageoljor för dig som vill unna dig extra stimulans. Du kan förstås också massera eller få massage av din partner. Att ni tar mer på varandra kommer att stärka er relation och göra skillnad i ert sexliv.


SKAFFA ETT HUSDJUR! Forskning visar att människor med husdjur är mer harmoniska, mindre ensamma, överlag lyckligare och lever längre. Även gos och kel med en hund eller katt frigör kroppens må bra-hormon. Eller varför inte testa ridning?


TESTA TENNISBOLLTRICKET! Spända axlar? Lägg dig på rygg och placera en tennisboll på olika punkter under dina skuldror och axlar. Lägg din kroppstyngd på varje öm punkt i minst 30 sekunder. Står du mycket? Sitt ner och placera bollen under säte och lår för att hjälpa korta, spända muskler på baksidan att slappna av. Böj och sträck på knät samtidigt – det kommer att kännas!