Life-omega-680x415.jpg

Varför behöver jag Omega-fettsyror?

Kroppen behöver fettsyror för att kunna tillverka hormoner och för att bygga och reparera celler. Fettsyror behövs också för att kroppen ska kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K.

Omega-3 har en viktig roll för vår hjärt- och kärlhälsa. Omega-3-fettsyrorna EPA och DHA bidrar till att bibehålla hjärtats normala funktion genom att bibehålla normala kolesterolnivåer. Forskning har även visat att omega-3-fettsyrorna kan bidra till att minska blodtrycket och aggregeringen av blodplättar.  Det rekommenderade intaget av omega-3 är 2,5-3 gram om dagen, vilket motsvarar en portion lax eller 2 kapslar omega-3 om dagen. Omega-3-fett finns i fet fisk och vissa alger (innehåller EPA och DHA) samt rapsolja, matfetter gjorda på rapsolja och valnötter.

Omega-6 är även det en grupp fleromättade fettsyror och flera av dem kan kroppen inte själv producera utan måste tillföras via kosten. Omega-6-fettsyrorna behövs bl.a. för bildningen av celler och för hjärnans normala funktion. GLA och CLA är fettsyror som hör till omega-6. Omega-6-fett finns i oljor, exempelvis majsolja, solrosolja, sesamfröolja och rapsolja.

Omega-7 finns rikligt i bäret havtorn, och är i övrigt relativt sällsynt i stora mängder. Omega-7 bidrar bland annat till normala slemhinnor.

Omega-9 är enkelomättade fettsyror som kroppen kan tillverka själv. Trots det behöver vi få i oss Omega-9 via kosten och den vanligaste Omega-9-fettsyran är oljesyra som bland annat finns i oliver och olivolja.