Fri frakt vid köp över 299kr
Prata hälsa med oss
Nordens ledande hälsokedja
Kopplingen mellan hjärna och tarm

Kopplingen mellan hjärna och tarm

Orolig i magen och deppig? Eller stressad med magbesvär? Det är kanske inte så konstigt, hjärnan och tarmarna har nämligen ett nära samspel.

När magen krånglar är det vanligt att känna sig låg. Och vid stress är det vanligt att få orolig mage. Att det finns en koppling mellan vår psykiska hälsa och magbesvär har varit känt och noterat av läkare sedan sekelskiftet 1900.
– Jag har träffat 1000-tals personer med orolig mage och många av dem lider av psykisk ohälsa i form av oro, ångest och depression. Sedan kanske man lättare blir deprimerad när magen krånglar. Vi vet dock att både kost och stress kan ge orolig mage.


Tarmen och hjärnan samspelar

Vissa påverkas mycket av stress och andra mer av kosten, säger Sofia Antonsson, dietist och expert på maghälsa. Cirka 15% av Sveriges befolkning har problem med orolig mage. Och magproblemen ökar. – Framför allt bland unga kvinnor, och det finns ett stort mörkertal då många inte gör något åt sina magproblem, eftersom de tror att det är så magen fungerar, säger Sofia.


Signalerna mellan tarmen och hjärnan och hur de påverkar är spännande forskning. Vi vet i dag att tarmen och hjärnan samspelar genom någonting som kallas tarm-hjärnaxeln.
– Det handlar om en typ av kommunikation mellan tarmen och hjärnan. Hjärnan är kopplad till ett omfattande nervsystem som finns runt tarmarna och som påverkas av en del ämnen som kommer från bakterierna i tarmen, säger Catharina Lavebratt-Holmquist, forskare och docent i medicinsk genetik vid Karolinska institutet.


Med en bra kost kan man påverka tarmens funktion

I en väl fungerande tarm tas de näringsämnen vi behöver upp, samtidigt som andra ämnen transporteras bort via avföringen. – Det som kan hända är att tarmbakteriernas ekosystem rubbas och då försämras tarmens försvar. Bakterier producerar små ämnen som läcker ut i tarmen och cirkulerar runt i blodet. Studier i möss har visat att dessa kan påverka blodhjärnbarriären som skyddar hjärnan från blodsystemet, säger Catharina. Vad gäller tarm-hjärnaxeln behövs, enligt Catharina, mer forskning på människor dels kring huruvida psykisk hälsa och tarmhälsa hänger ihop, samt för att eventuellt kunna rekommendera viss kost. Det betyder dock inte att kosten är obetydlig.
– Med en bra kost kan man påverka vilka bakterier som trivs i vår tarm och därigenom till viss del påverka tarmens funktion, säger Catharina.

Genom att äta mer fibrer kan vi må bättre i både mage och huvud. – Det man vet är att 90% av serotoninproduktionen sker i tarmen med hjälp av våra tarmbakterier. Ge dem det de vill ha, det vill säga fibrer, så tackar de dig genom att producera må-bra-hormonet serotonin. Vi behöver alla äta mer fibrer, men har du orolig mage är det även viktigt att välja rätt sort, säger Sofia.


Magvänliga fibrer

Kiwi, surdegsbröd, grönkål, konserverade linser, edamamebönor, grön banan, broccoli och kall, kokt potatis.