Hälsoguiden

Äntligen dags för sommar, semester och – förhoppningsvis – sol! Solen är inte bara en förutsättning för att vi ska må bra, den är också livsviktig. Lär dig varför det är bra att sola – men också hur du undviker de vanligaste misstagen i solen.


Vår närmsta stjärna solen är grunden till allt liv på jorden. Även om antalet sjukdomsfall kopplade till solens strålning ökar, så är det fortfarande långt många fler som blir sjuka på grund av för lite solljus. Vår kropp behöver nämligen solsken för att kunna producera D-vitamin och reglera vår dygnsrytm. Ändå vet vi att för mycket sol inte är bra.

För att förhindra solens negativa påverkan rekommenderar hudläkare att du använder ett solskydd med minst SPF 30, helst 50. Allra bäst är om du undviker solen helt mitt på dagen då strålarna är som starkast, samt skyddar huden med kläder och solhatt.

TYCKER DU ATT det är svårt att veta hur mycket du kan sola utan att det blir skadligt, kan du ta hjälp av Strålsäkerhetsmyndighetens app ”Min soltid”, som finns att ladda ner för både iPhone och android. Appen hjälper dig att räkna ut hur länge du kan vara i solen baserat på var du befinner dig och hur solkänslig din hud är, så du kan njuta av solen utan att bränna dig. Men kom ihåg: solskydd är endast ett komplement – inte ett sätt att förlänga tiden i solen!

5 vanliga misstag i solen och hur du undviker dem:


1. Du använder för lite solskyddskräm. Det betyder att vi inte får det skydd som står angivet på flaskan.


2. Du smörjer in dig för sent. Solkrämen ska smörjas in i god tid innan du går ut i solen, så att huden är skyddad.


3. Du smörjer inte in dig tillräckligt ofta. När du svettas och rör dig skavs cremen bort från huden. Smörj på mer solskydd minst

varannan timme – och efter varje bad.


4. Du använder för gammal solkräm. Bäst före-datum är 6-12 månader efter att produkten har öppnats, snabbare om de t ex förvaras i

ett varmt badrum. Förvaras mörkt och svalt.


5. Du slutar skydda dig när du blivit brun. Huden behöver skyddas även när den är brun. Solskyddsfaktorn minskar även risken för pigmentfläckar, för tidigt hudåldrande och hudcancer.

Fyra skäl att sola lagom:


1. Du blir piggare och gladare.

Solljuset påverkar vårt stressystem och gör oss pigga. Genom ögat når solljuset till den humörreglerande delen av hjärnan. Solen är

därför ett av de allra bästa botemedlen mot årstidsrelaterad depression.


2. Du bildar D-vitamin. Solljus startar vitamin D-syntesen som behövs för att bygga upp skelettets kalciumnivåer. 15 minuters solexponering om dagen räcker för att uppnå rekommenderad D-vitaminnivå. Vitaminet lagras sedan i kroppen. Även fet fisk och mjölkprodukter innehåller D-vitamin. Mörkare pigment och högre ålder gör oss sämre på att bilda D-vitamin.


3. Du sover bättre. Solljus signalerar till kroppen vilken tid på dygnet det är, vilket leder till att du får bättre sömn. Skippa solglasögon första timmen på morgonen för bäst effekt.


4. Du lever längre. En stor, svensk studie (Lindqvist 2016, SR) visar att kvinnor som undviker sol lever kortare än de som vistas mer i solen. Anledningen tros vara att ljuset ökar mängden kväveoxid i blodet, vilket ger positiva effekter på blodkärl och cirkulation. Solen triggar även kroppens belöningssystem vilket motverkar skadlig stress.


Källa: Stressforskningsinstitutet

Stockholms universitet, Livsmedelsverket