Hälsoguiden

Att använda vitlök i matlagning är vi vana vid, men visste du att den både smakar gott – och gör gott? Det sägs att redan Egyptens faraoner uppskattade vitlöken för dess läkande kraft, medan franska hovdamer senare åt den för att leva längre. Och faktum är att denna amaryllisväxt innehåller många nyttiga ämnen, inte minst för ett välmående hjärta. 


Huruvida de franska hovdamerna levde längre tack vare intaget av vitlök låter vi vara osagt. Att vitlöken har ansetts läkande sedan lång tid tillbaka, råder det dock inga tvivel om. Vitlöken innehåller många olika vitaminer och mineraler, så som A- B- och C-vitamin och järn, zink och magnesium. Vitlök innehåller också flera olika svavelföreningar och tack vare dem bildas ämnet allicin, som forskarna tror är det ämne som ger vitlökens dess många hälsofördelar. Men vitlöken innehåller även olika nyttiga, aktiva aminosyror. 


"Vitlöken innehåller många olika vitaminer och mineraler, så som A- B- och C-vitamin och järn, zink och magnesium."


Historisk amaryllisväxt 

Vitlök tillhör gruppen amaryllisväxter och kommer ursprungligen från sydvästra Asien, men har alltså varit en känd råvara i Egypten sedan många tusen år. I Sverige började vi att odla vitlöken under vikingatiden, medan intresset minskade något under 1500-talet på grund av dess starka lukt. Idag odlas vitlöken främst i Kina, Indien, Bangladesh och Spanien, och vi tillagar den gärna för att avnjutas i bröd, pastarätter eller såser och röror, så som grekisk tzatziki.


Vitlökens positiva egenskaper 

Som ett återkommande inslag i en sund och balanserad kost har vitlöken en rad hälsofördelar. Dess näringsinnehåll bidrar till normal hjärt- och kärlhälsa och ett starkt immunförsvar. Och visst kan vi njuta av vitlöken som färsk, i olja eller som pulver, men faktum är att vi hittar det bäst bevarade näringsinnehållet i kallextraherat, lagrat vitlöksextrakt. Extraktet är dessutom positivt ur den aspekt att det är lätt för kroppen att ta upp, det är skonsamt för matsmältningssystemet och det är doft- och smakfritt – du slipper alltså att oroa dig för dålig andedräkt. 


Vi på Life har ett noga utvalt sortiment av kosttillskott med vitlöksextrakt i vårt sortiment, som fungerar utmärkt att komplettera till en redan balanserad, näringsrik kost.