Hälsoguiden
Skor för bättre gång

Skor för bättre gång

Kobent, hjulbent, vaggande eller hasande, och med fötter som vinklar in eller ut. Om du tar en titt på hur människor går finns det många olika – och ofta felaktiga – gångstilar att se.

Läs mer

GaitLine och Birkenstock skor och tofflor är avancerade skor framtagna för dig som vill förebygga belastningsskador, få bättre hållning, samt korrigera redan uppkomna skador. GaitLine och Birkenstock skor stödjer fotens och därmed kroppens naturliga rörelser och med den snygga designen passar den dig som vill ha en snygg vardagssko, samtidigt som den är perfekt för dig som har ett jobb där du står och går mycket.Nedan berättar vi mer om vad GaitLine är och hur den är utvecklad speciellt för stödja kroppens naturliga balans. GaitLine finns i flera färger och mönster, skorna hittar du nedan. Den högteknologiska skon i klassisk sneakers design finns i 86 av Lifes butiker, samt på lifebutiken.se.


Utvecklad av ledande experter

Att utveckla världens bästa sko för den stående och gående människan är skomärket GaitLines ambition. GaitLine är utvecklat av Håvard Engell, tidigare balettdansare och en av världens ledande experter inom balans, koordination och gång. Efter att ha jobbat i 15 år i norska Olympiatoppen med teknik och skadeförebyggande träning började han arbetet med att utveckla den ultimata vardagsskon. Det tog fem år och resulterade i skon GaitLine, som med sin unika sula och uppbyggnad ser till att alla fotens 26 ben och 33 leder rör sig på ett optimalt sätt och att kroppsvikten fördelas korrekt. Du märker omedelbart att fötterna känns annorlunda när du tar på dig ett par GaitLine för första gången, eftersom fotens nya rörelsemönster får balansen i kroppen att aktiveras på ett nytt sätt. Detta förebygger i sin tur belastningsskador och ger dig en bättre hållning.


Felaktiga rörelser påverkar hela kroppen

Felaktiga rörelser i foten när man står och går triggar många olika typer av skador och snedbelastningar, ofta med smärta som följd. Dock är det inte bara foten som påverkas negativt, snedbelasning i foten gör att kroppen påverkas hela vägen upp till huvudet. Flera vetenskapliga rapporter har kommit fram till att 70 % av alla sjukdomar i muskler och skelett i knä, höfter, bäcken och ryggrad uppstår av felaktiga rörelser i foten. Det bästa sättet att lösa dessa muskel- och skelettproblem är att se till att man har en bra och stabil funktion i foten.


1. En inåtroterande fot...

2. ...leder ofta till överbelastning av fotvalvet...

3. ...vilket ger en negativ reaktion från foten och genom benet.

4. Det i sin tur resulterar i flera problem i muskler och skelett.


Optimala rörelser i foten

Det som kännetecknar Sensory Gait Line (SGL™) - den patenterade skon, är att den är konstruerad för att optimera din gång och öka de rörelser som är bra för foten, samt fördela vikten på rätt sätt när du står och går. Vår hållning och gång styrs av komplexa, automatiska interaktioner i hjärnan. Att informationen kopplas rätt är en förutsättning för rätt fotrörelser. Varje rörelse har en inverkan på musklerna och skelettet, varje steg du tar påverkar alltså din livskvalitet. GaitLine styr försiktigt foten och nedre extremiteter för att underlätta en harmonisk kroppsställning och gång och minska stressen på muskler och skelett.

– Människofoten är utformad för att röra sig i naturen på ojämnt underlag, inte för att trampa runt på asfalt och betong, säger Håvard Engell, tidigare balettdansör och specialist på koordination och idrottsteknik vid norska Olympiatoppen, som tränar landets olympiska elitidrottare. Han är utbildad i biomekanik och motorisk kontroll och har utvecklat en sko som ska hjälpa oss att gå bättre.


Smärta kan bero på felbelastning

– Forskning visar att så mycket som 70–80% av den vuxna befolkningen i västvärlden upplever smärtor i rörelseapparaten som kan relateras till felbelastning av dina fötter. Tyvärr gäller detta även fler och fler barn, säger Håvard Engell. Han förklarar varför symptomen uppstår.
– I den moderna världen befinner vi oss till största delen på plana, hårda ytor. När foten möter den hårda marken, fjädrar fotkonstruktionen genom leder och mjuka strukturer. Över tid kan fel fjädringsmönster orsaka belastningsskador, säger Håvard Engell och visar med hjälp av en modellfot hur små och stora ben ömsesidigt påverkar varandra.

– Hela kroppen utsätts för negativ stress om vi felbelastar. I början märker du kanske inte så mycket, men på sikt kan det leda till stora problem på ben, leder, muskler och bindväv. Har du ont i höften eller nedre delen av ryggen kan det bero på felbelastning av fötterna, och det kan ha sin orsak i dåliga skor. Och det hjälper tyvärr inte att investera i dyra sulor i billiga skor. Inner- och yttersulor måste samverka, säger han.

Gaitline motverkar felbelastning

Håvard Engell har alltid varit intresserad av människokroppen och hur vi rör oss. Erfarenheten som dansare kombinerat med utbildning och mångårig praktik inom biomekanik och rörelsecoachning har gjort honom till en av världens främsta experter. Den breda bakgrunden har varit viktigt för utvecklingen av skon GaitLine, som med avancerad teknik motverkar felbelastning av foten.

Många i hemlandet Norge har redan tagit skorna till sig, såväl unga som äldre vuxna. Håvard Engell betonar att GaitLine-skorna inte har utvecklats för specialintresserade, utan är utformade för att hjälpa alla slags fötter.
– Väldigt många belastningsskador i vrister, ben, knän, höfter, bäcken och rygg hade kunnat undvikas om vi belastade fötterna bättre. Hälen är den del av foten som möter underlaget först när du går. Hältrycket kan vara både två och tre gånger kroppsvikten, beroende på gångmönster. Därefter bär man hela kroppsvikten genom mellanfotens ben. Därför är skons teknik i första hand riktad mot balansering av hälbenet och stöd till mellanfoten, säger Håvard Engell.Håvards tre tips för korrekt gångstil

1 Tänk dig att dina fötter rör sig längs två smala skenor, som att gå på en smal stig. Tårna ska peka så rakt fram som möjligt.

2 Överkroppen ska hållas i en vertikal position, med stolthet och glädje. Undvik att luta överkroppen från sida till sida. Försök att initiera måttliga vridningar i överkropp/skuldra (torsovridningar), ungefär som när man åker diagonalt på skidor. Överkroppen vrids mot benet som pendlar fram i luften: när vänster ben pendlar framåt, roterar vänster axel bakåt, och vice versa.

3 Håll måttlig steglängd. Om du sätter din fot för långt fram, får hälen ett onödigt hårt möte med underlaget. Det kan skapa stress och förslitningsska- dor. Steget bör också fördelas så att halva steget sker framför kroppen och halva bakom.


Typiska kännetecken på dålig fotbelastning

  • Smärta under fotsulan, till exempel
  • Hälsporre
  • Hallux valgus, sned stortå
  • Benhinneinflammation
  • Löparknä och annan knäsmärta Smärta i höfterna och nedre delen av ryggen.