Hälsoguiden
Slipp vårtorna

Slipp vårtorna

Vårtor orsakas av virus och är mycket vanliga, särskilt bland barn. Ofarliga – men kan vara obehagliga! Här är tips för hur du behandlar och undviker dem.

Läs mer

Vårtor är små skrovliga hudutväxter som kan dyka upp var som helst på kroppen. Den vanligaste typen av vårtor får du på händer eller fötter. Vårtor på fingrarna är utstående och kan se ut som pyttesmå blomkålshuvuden. Fotvårtor är bara lite upphöjda, har en hård kant och är lite mjukare i mitten. Ibland syns små svarta prickar i vårtan.


Så smittar de

Vårtor smittar troligen både genom hudkontakt och genom fuktiga handdukar eller via våta golv i duschar och omklädningsrum. Vårtor sprids när infekterade hudceller släpper från vårtan. Viruset infekterar cellerna som utgör hudens yttersta lager och bryter ut som en vårta cirka två till sex månader efter att du blivit smittad.

Vissa är mer mottagliga än andra och det är svårt att undvika vårtor om du är känslig, så undvik att låna andras handdukar och skor.

Vill du minimera risken bör du också undvika att dela hygienartiklar med andra. Handdukar, rakhyvlar, deodorant, smink och andra personliga artiklar kan bära på viruset, även om det är ovanligt.


Vårtor är ofarliga, men bör behandlas

Hand- och fotvårtor är ofarliga och behöver egentligen inte behandlas, utan försvinner så småningom av sig själva. I vissa fall kan det ta några månader, men i andra fall flera år innan en vårta är borta. De kan dock kännas obehagliga och för att förhindra att smitta andra är det bra att behandla dem. Vårtor kan vara svåra att bli av med, men ju tidigare du påbörjar behandlingen desto större är dina chanser att lyckas.


Vårtmedel hjälper

För att påskynda läkningen av en vårta kan man använda vårtmedel hemma. Det går vanligtvis till så att man mjukar upp vårtan i vatten, filar och sedan applicerar vårtmedel. Behandlingen görs en gång i veckan upp till dagligen, beroende på vilket medel du använder. Det kan ta ungefär 5-10 behandlingar innan vårtan försvinner.


Söka vård

Vanligtvis kan du själv behandla dina vårtor. Men om de är mycket besvärande, till exempel om du upplever att den sitter på ett olämpligt ställe, kan du kontakta vårdcentralen för att få råd eller hjälp. Om vårtan är sårig, blöder eller sitter på annat ställe än händer och fötter bör du få vårtan undersökt.

TEXT: LOVISA BERGSTRAND