Hälsoguiden
9 sätt att skydda ditt hår

9 sätt att skydda ditt hår

Det är få förunnat att ha ett tjockt hår och glansigt hårsvall. Men det finns många – och helt naturliga – sätt att hjälpa håret på traven.

Läs mer

Det är få förunnat att ha ett tjockt hår och glansigt hårsvall. Men det finns många – och helt naturliga – sätt att hjälpa håret på traven. Med rätt skötsel, kost och omvårdnad kan du minimera slitaget och stärka upp ditt hår från hårrötter till toppar. Här är de bästa tipsen för att skydda ditt hår och därmed få ett tjockare hår!


Håret består av två delar: roten och själva strået. I roten finns celler som kallas för pigmentceller, vilka producerar ämnet melanin som ger håret dess färg. Hårstråna består till största delen av keratin, ett protein som även finns både i huden och i naglarna. Hårrötterna spelar en central roll för hårväxten, det är där som hårcellerna byggs upp. För att ditt hår ska bli starkt, tjockt och sitta kvar länge måste du ge det rätt förutsättningar – både vad gäller näring och omvårdnad – att växa sig starkt redan i roten.

Skydda ditt hår


1. Borsta ditt hår varsamt före hårtvätt. Borsta aldrig blött hår, då går hårstråna lätt av.


2. Tvätt sliter, tvätta håret max två-tre gånger i veckan.


3. Använd ett milt och naturligt shampoo och skölj noggrant. Följ upp med vårdande balsam.


4. Låt håret självtorka och undvik värme.


5. Använd borste av hög kvalité, gärna med rundade borst eller bredtandad kam.


6. Låt håret vara utsläppt så ofta som möjligt.


7. Skydda håret mot starka solstrålar.


8. Ät en väl balanserad och hälsosam kost.


9. Ät zink som bidrar till att bibehålla normalt hår.

3 huskurer för håret


Oljekuren: Gör en egen kur för håret hemma med hjälp av olja, som sägs bidra till ett tjockare och fylligare hår. Kokosolja är bra. Massera in oljan i håret och låt den verka – ju längre desto bättre. Vira gärna en handduk runt håret och – ännu hellre – sätt dig en stund i bastun. Värmen förstärker effekten. Skölj ur oljan efteråt.


Äggkuren: Du kan även vispa 1-2 ägg och göra en egen hårinpackning. Låt verka cirka 30 minuter och skölj sedan. Proteinkuren kan du göra varje vecka för att stärka upp håret.


Avokadokuren: Mixa en avokado, en banan och en matsked kokosolja. Massera in det i håret och låt verka 30 minuter så att näringen hinner absorberas av skalpen. Skölj och schamponera.


Skydda håret

Faktorer som sol, saltvatten, luftföroreningar, blekningar, styling med värmeverktyg och dålig kost gör att håret tar stryk. Tänk på att alltid använda värmeskyddande produkter vid styling, samt att välja ett schampo, balsam och fuktgivande inpackning som passar just din hårtyp. Komplettera gärna med en naturlig olja som vårdar, fuktar och skyddar hårets längder. Skydda håret i solen och ha badmössa när du badar i pool, för att skydda håret mot kemikalierna. Välj också en bra borste som inte sliter på ditt hår och borsta morgon och kväll. Detta stimulerar blodcirkulationen och för ut hårbottens naturliga, vårdande oljor till hårets längder.


Ät rätt

Även inre faktorer påverkar hårets utseende. Håret förlorar snabbt sin glans och vitalitet när du stressar för mycket, sover för lite eller hoppar över motion som får kroppen att må bra. Även kosten spelar stor roll. För att kroppen ska må bra och håret skall få den näring det behöver krävs en allsidig kost. Zink, selen och biotin bidrar alla till att bibehålla normalt hår. Satsa på frukt och grönsaker, samt nötter och brunt ris. Zink hittar du i skaldjur, spenat, nötter och frön.


Massera mera

Massage av hårbotten är ett bra sätt att stimulera tillväxten. Massagen stimulerar blodcirkulationen som får igång hårets tillväxt i hårsäckarna. Men var skonsam så du inte gnuggar så du sliter på håret. Ha tålamod! Det tar tid för hårstrået att växa och förändras, så räkna med tre till fyra månader innan du utvärderar resultatet.

Quickfix för tjockare hår


Föna det tjockt

Tvätta håret med naturligt och gärna ekologiskt schampo och balsam och applicera sedan volymspray eller mousse för ökad volym vid rötterna. Föna sedan håret torrt med huvudet upp och ner. Använd en stor rundborste för att lyfta håret ytterligare och tuppera lätt vid rötterna för extra volym.


Locka det tjockt

Att locka håret är ett snabbt knep för att få det att se tjockare ut. Välj en locktång eller hårrullar som är skonsamma mot håret och tänk på att använda värmeskydd i håret först.

Budgetknepet är att testa att sova med håret i en lätt fuktig knut eller fläta för naturliga lockar.


Fuska med extensions

Vill du ha dramatiskt längre eller fylligare hår? Orkar du inte vänta? Då kanske du ska testa extensions. Det finns både tillfälliga extensions som du snabbt och enkelt fäster själv, eller permanenta som sys eller limmas på ditt eget hår och håller i upp till tre månader.


Visste du att?

Vi normalt tappar 100 hårstrån om dagen. Ett hårstrå växer ca 0,35 mm per dygn i normalt 2-6 år och blir mellan 22-75 cm långt innan det till sist faller av och lämnar plats för ett nytt hårstrå.