Hälsoguiden
5 enkla steg till bättre vanor

5 enkla steg till bättre vanor

Genom att se över dina vanor ordentligt och förändra dem, kan du ge dig själv bästa förutsättningarna för ett liv med god hälsa och balans. Här är 5 tips mot en mer hälsosam livsstil.

Läs mer

Genom att se över dina vanor ordentligt och förändra dem, kan du ge dig själv bästa förutsättningarna för ett liv med god hälsa och balans. Här är 5 tips mot en mer hälsosam livsstil.


1. Förbered dig mentalt

Att vara mentalt förberedd och peppad inför ditt nya hälsoåtagande handlar om att tänka på ett visst sätt. Tanken är viktig när du vill komma igång med nya, bättre vanor. Om du sätter mål och gör en plan, har du ett bättre utgångsläge. När du bestämt dig för att göra en förändring har du tagit första steget.

2. Börja med små förändringar

Undvik att gå ut för hårt i början, oavsett om det handlar om nya matvanor eller träning. För många och långa träningspass slutar oftast med att du inte tränar alls efter några veckor. Ta istället små myrsteg. Att ta små, hanterbara steg, men att göra det konsekvent. Det är så du långsiktigt skapar stora förändringar.


3. Sätt realistiska mål

Framgång kommer stegvis och ibland tar det tid. Men små framsteg är fortfarande framsteg. Se till att dina mål faktiskt är realistiska och möjliga för dig att nå inom din uppsatta tidsplan. 20 min motion flera dagar i veckan är bättre en 1 timmes motion en dag i veckan. Bestäm också hur du ska fira delmålen, det är viktigt för motivationen!


4. Ät och drick regelbundet

Att äta tillräckligt och regelbundet är nyckeln till bra matrutiner. Se till att dina måltider är jämnt fördelade under dagen, på så vis håller du både din aptit och ditt blodsocker på en jämn nivå. Se även till att få i dig mycket vatten under dagen, det balanserar hunger och sötsug och underlättar matsmältningsprocessen.


5. Ge dig själv 8 veckor

Lova dig själv att du kommer hålla dig till din hälsoplan i minst 8 veckor. Om du efter två veckor känner dig redo att ge upp, påminn dig om ditt löfte. Ta en bild på dig själv efter 8 veckor och jämför med en bild innan du bestämde dig. Efter 60 dagar kommer skillnaden vara mycket tydligare än efter 14 dagar – både i hur du ser ut och hur du känner dig.

Kom in och prata goda vanor med oss

Ta hjälp av våra hälsorådgivare som kan stötta dig i dina nya hälsoval och ge personliga tips på goda vanor som får dig i balans.