Hälsoguiden
Flexilett

Flexilett

I tre generationer har stela leder gått i arv i familjen Zetterman. Till mors dag köpte Sofia Zetterman, 45, ett nytt kosttillskott till både sig själv och sin mamma Kicki, 67. – Vi har märkt att en kombination av motion och tillskott funkar för oss, säger Sofia.

Läs mer

Stela, värkande leder går i arv i familjen Zetterman.
– Min mamma Ingrid hade ständigt problem med lederna, liksom min syster som redan i 40-årsåldern började känna sig svag i armar och händer, berättar Kicki Zetterman Risander, 67.
Hennes egna problem började för 15 år sedan. Lederna svullnade, blev stela och gjorde ont.
– Mest känner jag av mina leder vid väderomslag. Då får jag problem med framför allt axlar, armar, handleder, fingrar, knän... ja, alla leder egentligen, säger Kicki och skrattar.


Har inte tid med ledproblem

Trots det vägrar hon se sig själv som sjuk. Och hon vägrar låta lederna begränsa hennes tillvaro.
– Jag har ju en hund som jag måste gå ut med flera gånger per dag, och jag tränar yoga och gillar att fixa hemma och i trädgården. Jag har inte tid med ledproblem, säger Kicki, som bor på en gård i Älvdalen i norra Dalarna, men även har en lägenhet utanför Stockholm.
– Nu när både jag och min man pensionerat oss vill vi fortsätta leva ett aktivt liv och njuta av både stadsliv och lugnet hemma
vid sjön, säger Kicki.
Men svullna, stela knän gör det svårt att njuta av långpromenader och svampplockning.
– Det enda som hjälpt hittills har varit träning. Jag försöker också undvika rött kött och äter mycket vegetariskt, berättar Kicki.


Problemen kom redan vid 40 års ålder

Ledproblemet har även gått i arv till dottern Sofia, 45.
– Ja, tack ska du ha för den, säger Sofia och nickar åt mamma Kicki.
För Sofia började problemen redan kring 40 års ålder.
– Det kändes som att hela kroppen rasade samman under min 40-årskris, säger Sofia och skrattar.
Sofia fick värkande leder och början till diskbråck i ländryggen.
– Ibland har jag haft svårt att få på mig strumporna eftersom jag är så stel på morgonen. Det känns hopplöst emellanåt, jag är ju ändå ganska ung fortfarande. Om jag känner mig som värsta 80-åringen varje morgon när jag bara är 45, hur kommer det då vara om 20 år? Jag vill ju fortsätta vara aktiv, fortsätta träna och resa, fortsätta orka vara mamma till mina barn, säger Sofia.


Vill förbygga framtida besvär

Årets löfte har varit att leva livet fullt ut, utan att begränsas av besvären.
– Jag vill må bra och slippa tjata om att jag har ont hela tiden. Sedan vill jag självklart förebygga att besvären blir värre med åldern. Målet är att på naturlig väg boosta kroppen med rätt sorts näring, sömn och motion.
Lagom till mors dag köpte Sofia det nya kosttillskottet Flexilett Collagen till både sig själv och mamma Kicki på Lifebutiken i Täby.
– Det verkade vara precis den typ av tillskott vi behöver, och det är skönt att man bara behöver svälja en kapsel om dagen.
Huvudingrediens i Flexilett Collagen är kollagen, samt ett patenterat extrakt av indiskt rökelseträd. Det innehåller även vitamin C, som bidrar till att minska trötthet och utmattning och till normal kollagenbildning.


Märkt skillnad i rörligheten med Flexilett

– Det gäller att prova sig fram för att hitta de tillskott som passar just dig, säger Sofia.
– Både jag och mamma har under sommaren märkt skillnad i rörligheten och fortsatt äta Flexilett. Min morgonstelhet har blivit bättre och jag märker när jag tränar pilates att jag är mjukare i kroppen.
Motion, hälsosam kost och kompletterande tillskott har visat sig vara det rätta receptet för att behålla rörliga leder.
– Mängden sömn och min stressnivå påverkar också hur jag mår. Som alltid i livet handlar det om att hitta balansen, säger Sofia.