Hälsoguiden
Sköldkörteln

Sköldkörteln

Mitt på halsen sitter sköldkörteln och de hormoner som kommer från den lilla fjärilsformade körteln styr ämnesomsättningen. Vid över- eller underproduktion blir effekterna stora i hela kroppen.

Läs mer

Det kan vara svårt att upptäcka sköldkörtelsjukdomar. Underproduktion av hormoner leder till låg ämnesomsättning – hypotyreos. Det är ett relativt vanligt tillstånd men symptomen är diffusa och förväxlas lätt med andra sjukdomar.
400 000 personer i Sverige äter idag medicinen Levaxin som behandling. När man har låg ämnesomsättning känner man sig ofta trött, man kan gå upp i vikt, bli torr i huden, känna ett minskat engagemang, minskad sexlust och frysa mycket. Ibland förväxlas symptomen med en depression och man missar att undersöka ämnesomsättningen. Överproduktion, eller hypertyreos, kan leda till snabb viktnedgång, svettningar, hjärtklappning och en allmän känsla av oro och nervositet.


Varför drabbas man?

Det främsta skälet till att man drabbas av en sköldkörtelsjukdom är ärftlighet, precis som för andra autoimmuna sjukdomar. Hypertyreos utlöses ofta av höga stressnivåer, skilsmässa, en anhörigs död eller andra traumatiska händelser. Hypotyreos orsakas i 80 – 90 procent av fallen av en kronisk inflammation i sköldkörteln men man kan också ha en medfödd låg ämnesomsättning.

– Det är viktigt att komma ihåg att det här är godartade sjukdomar som går att hantera med hjälp av mediciner. Att reducera allvarliga stressfaktorer i livet är också viktigt för att komma tillrätta med sjukdomen, säger Ove Törring specialistläkare inom endokrinologi och internmedicin.


Svårt att upptäcka

Ibland kan man känna av symptom redan innan det går att upptäcka i labbet. Då gäller det att gå tillbaka till sin husläkare om man upplever att problematiken kvarstår.

– Innan du söker hjälp kan det vara bra att lista alla symptom. Be sedan om att läkaren testar både T3- och T4-värden utöver TSH-värde. Andra faktorer att testa är antikroppar, TPO, TG-ak och TRak. Först när man gjort alla dessa tester har man en helhetsbild av situationen, säger Nadja Öström, ordförande för svenska sköldkörtelföreningen.


Hypertyreos – överskott av sköldkörtelhormon

Vid hypertyreos bildar sköldkörteln för mycket hormoner. Det gör att kroppens celler och organ jobbar mer och du kan till exempel bli svettig, trött, få hjärtklappning och minska i vikt. De flesta blir bra med behandling.


Hypertyreos delas in följande tre sjukdomar, beroende på orsak:

  • Vid Graves sjukdom gör immunförsvaret så att sköldkörteln bildar mer hormon.
  • Vid knölstruma finns flera knölar i sköldkörteln som bildar för mycket hormon.
  • Vid toxiskt adenom finns en knöl i sköldkörteln som bildar för mycket hormon.

Symtomen är desamma för alla tre sjukdomar, men behandlingen kan skilja sig åt.

Vid hypertyreos har du oftast flera av följande symtom:

  • Du svettas och känner dig varm.
  • Du sover dåligt och är ofta mycket trött, både fysiskt och psykiskt.
  • Du har hjärtklappning och hög puls.
  • Du känner dig svag i musklerna och får darrningar, oftast i händerna.
  • Du minskar i vikt, trots att du äter som du brukar eller mer eftersom du är hungrigare.
  • Du får lösare avföring och behöver bajsa oftare.
  • Du tappar hår och får hudproblem.

Hypertyreos kan göra att mensen blir oregelbunden.

En del kan känna sig rastlösa och har svårt att slappna av. Hypertyreos kan också göra att du känner dig nedstämd, orolig, får ångest och att du blir arg lättare.

Sköldkörteln ligger på framsidan av luftstrupen, under struphuvudet. Den kan ibland bli större vid hypertyreos. Det kan kännas som ett ökat tryck mot halsen.


Hypotyreos – brist på sköldkörtelhormon

Sköldkörtelns hormoner påverkar många av kroppens funktioner och styr ämnesomsättningen. Vid hypotyreos bildas för lite hormoner. Det kan ge många olika symtom, till exempel att du blir trött och frusen. Hypotyreos är vanligt och många har sjukdomen hela livet. Det finns bra behandling mot hypotyreos.

Hypotyreos innebär att du har brist på sköldkörtelhormon. Motsatsen är hypertyreos, det är när du har för mycket sköldkörtelhormon. 

Symtom

Hypotyreos kan ge många olika symtom. De kommer ofta långsamt under flera månader och kan skilja sig från person till person.

Det kan ibland vara svårt att lägga märke till symtomen, särskilt eftersom många är vanliga på grund av andra anledningar. Det är också lätt att vänja sig vid symtomen om de är svaga och kommer långsamt.


I början kan du få ett eller flera av följande symtom:

  • Du blir mer och mer trött.
  • Du känner dig kraftlös och orkar mindre än tidigare.
  • Du fryser lätt.
  • Du har svårt att koncentrera dig.
  • Du blir nedstämd.