Nordens ledande hälsokedja
Prata hälsa med oss
Fri frakt vid köp över 299kr
Sköldkörteln

Sköldkörteln

Mitt på halsen sitter sköldkörteln och de hormoner som kommer från den lilla fjärilsformade körteln styr ämnesomsättningen. Vid över- eller underproduktion blir effekterna stora i hela kroppen.

Det kan vara svårt att upptäcka sköldkörtelsjukdomar. Underproduktion av hormoner leder till låg ämnesomsättning – hypotyreos. Det är ett relativt vanligt tillstånd men symptomen är diffusa och förväxlas lätt med andra sjukdomar.
400 000 personer i Sverige äter idag medicinen Levaxin som behandling. När man har låg ämnesomsättning känner man sig ofta trött, man kan gå upp i vikt, bli torr i huden, känna ett minskat engagemang, minskad sexlust och frysa mycket. Ibland förväxlas symptomen med en depression och man missar att undersöka ämnesomsättningen. Överproduktion, eller hypertyreos, kan leda till snabb viktnedgång, svettningar, hjärtklappning och en allmän känsla av oro och nervositet.


Varför drabbas man?

Det främsta skälet till att man drabbas av en sköldkörtelsjukdom är ärftlighet, precis som för andra autoimmuna sjukdomar. Hypertyreos utlöses ofta av höga stressnivåer, skilsmässa, en anhörigs död eller andra traumatiska händelser. Hypotyreos orsakas i 80 – 90 procent av fallen av en kronisk inflammation i sköldkörteln men man kan också ha en medfödd låg ämnesomsättning.

– Det är viktigt att komma ihåg att det här är godartade sjukdomar som går att hantera med hjälp av mediciner. Att reducera allvarliga stressfaktorer i livet är också viktigt för att komma tillrätta med sjukdomen, säger Ove Törring specialistläkare inom endokrinologi och internmedicin.


Svårt att upptäcka

Ibland kan man känna av symptom redan innan det går att upptäcka i labbet. Då gäller det att gå tillbaka till sin husläkare om man upplever att problematiken kvarstår.

– Innan du söker hjälp kan det vara bra att lista alla symptom. Be sedan om att läkaren testar både T3- och T4-värden utöver TSH-värde. Andra faktorer att testa är antikroppar, TPO, TG-ak och TRak. Först när man gjort alla dessa tester har man en helhetsbild av situationen, säger Nadja Öström, ordförande för svenska sköldkörtelföreningen.


TEXT: MOA LÅNGBERGS