Hälsoguiden
wheyprotein & vassleprotein

Vassleprotein (Whey protein)

Vassleprotein eller Whey Protein är ett mjölkprotein med ett högt biologiskt värde. Vassleprotein är antagligen den vanligaste formen av proteinpulver som har en hög dos av protein. Vassleprotein av bra kvalitet är oftast lättlösligt och förekommer i många välsmakande smaker.

Vad är vassleprotein?

Vassle, eller Whey, är en naturlig proteinkälla som finns i mjölk. När man framställer vassleprotein så filtrerar man mjölk fram till dess att bara proteinet finns kvar. I proteinet finns isolat, hydrolysat och koncentrat.

Hur använder jag Whey- och vasslepulver?

Vassleprotein kan användas på olika sätt. Det är vanligt att blanda vassleproteinpulver med vatten, mjölk eller växtbaserade drycker för att göra proteinshakes eller tillsätta det i smoothies. Det kan även användas i matlagning och bakning för att öka proteinhalten i recept. Anpassa mängden efter dina proteinbehov och mål, och kom ihåg att använda det som en del av en balanserad kost. Rådgör med en expert om du har specifika frågor eller mål.