Hälsoguiden
Pollenallergi

Pollenallergi

Så var den här igen, pollensäsongen. Vårens och sommarens grönska är inte positivt för alla. Många är vi pollenallergiska – mer eller mindre – med kliande ögon och rinnande näsor denna period. Börja med pollenmedicinen i god tid och se till att ta det lite extra lugnt när du mår som sämst.

Läs mer

Hoppla, pollen!

Känner du dig trött, deppig och snuvig? Har du koncentrationssvårigheter och svidande ögon? Då är det dags att gå till vårdcentralen och göra ett allergitest. Många tror att de lider av vårdepression, eller har en förkylning på gång, när det i själva verket kan vara pollenallergi det handlar om. Allergi påverkar nämligen hela nervsystemet på samma sätt som om man har en infektion eller influensa.


Bortåt en fjärdedel av Sveriges befolkning har pollenproblem – kanske är du en av dem? Följ pollenprognosen på pollenkoll.se och börja medicinera i god tid och se till att det lite extra lugnt när du mår som sämst. Du bör även undvika utomhusträning, sluta vädra hemma och duscha av dig allt pollen varje kväll. Har du husdjur så tänk på att pollen lätt fastnar i pälsen – tvätta händerna efter att du klappat djur.


Säsongen startar allt tidigare

Först är al och hassel redan i mars, sedan är det björken i april eller maj, sedan kommer alla grässorter i mitten av sommaren och därefter har vi gråbo mot slutet av sommaren.

Enlig Åslög Dahl, forskare vid Institutionen för biologi och miljövetenskap på Göteborgs Universitet, ser man en tydlig tendens på att pollensäsongen startar allt tidigare, pollenväxterna blommar ungefär en till två veckor tidigare än på 70-talet. Vill du ha koll på vad som blommar just nu? Gå in på pollenkoll.se.


– Där kan du följa blomningen i hela landet. Det finns en karta där du ser var blomningen av olika växter har börjat. Forskarna är också tacksamma om du bidrar till kartan med egna iakttagelser. På sikt leder det till en ökad förståelse för klimatets och klimatförändringarnas effekter på naturen, säger Åslög.


Psykisk påverkan

Pollenallergi är vanligt men trots att många lider av allergiska besvär är kunskapen om hur det allergierna påverkar för dålig enligt Åslög Dahl, forskare vid Institutionen för biologi och miljövetenskap på Göteborgs Universitet.


– Vi måste bli mer medvetna om att pollen inte bara innebär rinnande ögon och en snuvig näsa, utan att det faktiskt påverkar psyket och att man kan känna sig nedstämd och retlig under pollenperioden, berättar Åslög.


Hon uppmanar dig som är pollenallergiska att berätta för din arbetsgivare och/eller lärare att du lider av allergi och vad det innebär. ­– Det är viktigt då även prestationsförmågan sjunker under den här tiden. Vi måste öka medvetenheten och förståelsen kring pollenallergi, för det är en sjukdom, förklarar Åslög.


Trots att så många lider av pollenallergi är kunskapen om hur allergierna påverkar för dåliga enligt Åslög Dahl. Berätta för arbetsgivare och lärare att du lider av allergi och vad det innebär, för prestationsförmågan sjunker under den här tiden. Vi måste öka medvetenheten och förståelsen kring pollenallergi, för det är en sjukdom.


Åslögs tips för att minska allergin:

– Man ska ta det försiktigt, inte träna och anstränga sig för mycket, och undvika att sova med öppet fönster.  Har man varit ute kan man ha pollen i kläderna och håret och för att slippa få det på kudden när man sover kan man skölja håret, säger Åslög.

Mer pepp, mindre pollen – 4 sätt att ta udden av pollensäsongen:

1. C-vitamin!

Sluta inte äta apelsiner bara för att vintern är över. Förutom att citrusfrukter är goda och nyttiga även på så många andra sätt, så är C-vitaminet i dem även ett naturligt antihistamin. Om du inte är förtjust i citrus, så finns C-vitamin förstås som kosttillskott.


2. Porta pollen – särskilt från sovrummet.

Städa och dammsug ofta. Det gäller speciellt för sovrummet, platsen för återhämtning och vila. En luftrenare kan vara en bra idé, och då är sovrummet en bra plats. Pollen fastnar lätt i håret, så skölj det gärna innan det är sovdags.


3. Träna inne.

En jobbig paradox för många pollenallergiker – när vädret blir allt finare, så ska en gå in och träna... Men det är viktigt att motionera och röra på sig, och du vill ju samtidigt undvika att suga i dig en massa pollen när kroppen pumpar luft in och ut ur lungorna. Så besväras du mycket av pollen, hitta sätt att träna hemma eller på gym.


4. Håll tvätten inomhus.

Visst, det är härligt med tvätt som får hänga på tork ute i vårbrisen. Men pollen fastnar på textilier, och det sista du vill är att dra in dem i huset med nytvättade kläder och sängkläder. Så håll dig till torktumlare, torkskåp eller torkställning inomhus tills pollensäsongen är över.