Fri frakt vid köp över 299kr
Prata hälsa med oss
Nordens ledande hälsokedja
Pollenallergi

Pollenallergi

Vårens och sommarens grönska är inte positivt för alla. Många är vi pollenallergiska – mer eller mindre – med kliande ögon och rinnande näsor denna period. Börja med pollenmedicinen i god tid och se till att ta det lite extra lugnt när du mår som sämst.

Först är det björken i april eller maj, sedan kommer alla grässorter i mitten av sommaren och därefter har vi Gråbo mot slutet av sommaren.


Säsongen startar allt tidigare

Enlig Åslög Dahl, forskare vid Institutionen för biologi och miljövetenskap på Göteborgs Universitet, ser man en tydlig tendens på att pollensäsongen startar allt tidigare, pollenväxterna blommar ungefär en till två veckor tidigare än på 70-talet. Vill du ha koll på vad som blommar just nu? Gå in på Naturenskalender.se.

– Där kan du följa blomningen i hela landet. Det finns en karta där du ser var blomningen av olika växter har börjat. Forskarna är också tacksamma om du bidrar till kartan med egna iakttagelser. På sikt leder det till en ökad förståelse för klimatets och klimatförändringarnas effekter på naturen, säger Åslög.


Psykisk påverkan

Pollenallergi är vanligt men trots att många lider av allergiska besvär är kunskapen om hur det allergierna påverkar för dålig enligt Åslög Dahl, forskare vid Institutionen för biologi och miljövetenskap på Göteborgs Universitet.


– Vi måste bli mer medvetna om att pollen inte bara innebär rinnande ögon och en snuvig näsa, utan att det faktiskt påverkar psyket och att man kan känna sig nedstämd och retlig under pollenperioden, berättar Åslög.


Hon uppmanar dig som är pollenallergiska att berätta för din arbetsgivare och/eller lärare att du lider av allergi och vad det innebär.
­– Det är viktigt då även prestationsförmågan sjunker under den här tiden. Vi måste öka medvetenheten och förståelsen kring pollenallergi, för det är en sjukdom, förklarar Åslög.


Trots att så många lider av pollenallergi är kunskapen om hur allergierna påverkar för dåliga enligt Åslög Dahl.
Berätta för arbetsgivare och lärare att du lider av allergi och vad det innebär, för prestationsförmågan sjunker under den här tiden. Vi måste öka medvetenheten och förståelsen kring pollenallergi, för det är en sjukdom.

Åslögs tips för att minska allergin


– Man ska ta det försiktigt, inte träna och anstränga sig för mycket, och undvika att sova med öppet fönster.  Har man varit ute kan man ha pollen i kläderna och håret och för att slippa få det på kudden när man sover kan man skölja håret, säger Åslög.